Ενέργεια

Γ.Περιστέρης: Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή


Εγκρίθηκε μέρισμα 40 εκατ. ευρώ για τους μετόχους

Ο Γιώργος Περιστέρης επιβεβαίωσε τα σενάρια περί έντονου ενδιαφέροντος ξένων fund και εταιρειών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τονίζοντας, όμως, πως δεν υπάρχει κάτι οριστικό και ανακοινώσιμο deal.

Mιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, ο κ.Περιστέρης επισήμανε ότι «δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, κατά διαστήματα και σχεδόν κάθε χρόνο εμφανίζονται σοβαρά επενδυτικά ενδιαφέροντα λόγω του ιστορικού, του αντικειμένου και των επιτυχιών της εταιρείας. Και φέτος υπάρχει, όμως δεν υπάρχει κάτι που να είναι ανακοινώσιμο ή να ενδιαφέρει το επενδυτικό κοινό γιατί δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Όταν υπάρξει, θα το ανακοινώσουμε αμελλητί».

Στη σημερινή Γ.Σ. των μετόχων, εγκρίθηκε το μέρισμα της χρήσης 2021 που είναι 0,34 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος της εταιρείας «ελπίζουμε στο μέλλον να αυξηθεί περαιτέρω χωρίς να τίθεται σε δυσκολία το επενδυτικό πρόγραμμα που μακροχρόνια δίνει την μεγαλύτερη αξία στην εταιρεία». Ημερομηνία έναρξης καταβολής είναι η 11η Ιουλίου.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις της ενεργειακής κρίσης, ο Γιώργος Περιστέρης υπογράμμισε ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας εμφανίστηκε 6 μήνες πριν τον πόλεμο και οφείλεται σε γεωπολιτικούς λόγους. Τόνισε ότι αντίστοιχες εξελίξεις υπήρξαν κατά τη δεκαετία του '70 και του 2000 ενώ τόνισε πως η λύση στο πρόβλημα είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τις οποίες αντί να «κοιτάζουμε πως θα περιορίσουμε θα πρέπει να τις αυξήσουμε γιατί προσφέρουν ενεργειακή αυτονομία και φθηνό κόστος για τους καταναλωτές».

Ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε ειδικότερα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, λέγοντας ότι την περίοδο 2009 - 2010 υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τουλάχιστον δέκα πολύ σοβαρές επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν θαλάσσια αιολικά σταθερής θεμελίωσης σε περιοχές όπου αυτό επιτρεπόταν από όλες τις απόψεις. «Τον Απρίλιο του 2010 αιφνιδιαστικά η τότε κυβέρνηση τα σταμάτησε όλα με σκοπό να κάνει ένα καλύτερο θεσμικό πλαίσιο. Αυτό το πλαίσιο ακόμα δεν υπάρχει και δεν έχει εγκατασταθεί κανένα πάρκο ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε 1000-2000 μεγαβάτ», ανέφερε.

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της εταιρείας επεσήμανε ότι ο στόχος είναι μονάδες ισχύος 6,5 γιγαβάτ ως το 2029 με όλες τις τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης και με έργα που δεν είναι σχέδια επί άρτου αλλά συγκεκριμένα, ονοματισμένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τουλάχιστον ως το 2025.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα