Ελλάδα

ΓΣΕΒΕΕ: Στόχος η προώθηση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών για την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης


Tην ισχυρή πρόθεση να συμμετάσχει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας ενεργά στην προώθηση κοινών Ευρωπαϊκών πολιτικών και πρωτοβουλιών ποιοτικής αναβάθμισης της Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσω της συμμετοχής του ΚΕΚ -ΓΣΕΒΕΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (EVTA),  και της ΓΣΕΒΕΕ στην SMEunited, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλα Ευρωπαϊκά φόρουμ,  υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς,  στον χαιρετισμό του στην διάρκεια του πρόσφατου EVTA Symposium 2023 με θέμα «Φιλοσοφικές αρχές του Αριστοτέλη και άλλων Ελλήνων αρχαίων φιλοσόφων»,  στις εγκαταστάσεις του Cedefop στην Θεσσαλονίκη,  με την υποστήριξη του ΚΕΚ -ΓΣΕΒΕΕ.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Καββαθάς, με την διττή ιδιότητα του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης, μεταξύ άλλων ανέφερε «αποτελεί βασικό στόχο της ΓΣΕΒΕΕ, η ανάδειξη της ιστορίας της Ελλάδας ως έθνους, και της τεράστιας συμβολής της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό και την παιδεία. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι τριτοβάθμια πανελλαδική οργάνωση εργοδοτών και ένας από τους βασικούς κοινωνικούς εταίρους που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αποτελεί το ανώτατο και μαζικότερο συνδικαλιστικό όργανο των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων όλης της χώρας και δραστηριοποιείται στην προαγωγή και κατοχύρωση των επαγγελματικών, οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών γενικότερα συμφερόντων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων».

Όσον αφορά το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΓΣΕΒΕΕ (ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ), το οποίο αποτελεί και δραστήριο μέλος της EVTA πάνω από μια δεκαετία, ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία της συνομοσπονδίας, ως εκπαιδευτική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα  και όπως υπογράμμισε ο κ. Καββαθάς είναι εκπαιδευτικό κέντρο, πανελλαδικής εμβέλειας και του έχει χορηγηθεί άδεια Κέντρου Δια Βίου Μάθησης.

«Στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας του ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ βρίσκονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που είναι μέλη της ΓΣΕΒΕΕ, όπως οι ειδικότητες της κατασκευής, της επισκευής και συντήρησης οχημάτων, του κλάδου τροφίμων και ποτών, και πολλές άλλες ειδικότητες επαγγελματιών, ενώ απευθύνεται  και σε άνεργους όλων των ηλικιών που επιδιώκουν την αναβάθμιση των επαγγελματικών τους προσόντων, για διευκόλυνση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ .

Υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον της συνομοσπονδίας, αλλά και του Εκπαιδευτικού  Κέντρου, για μια σειρά θεμάτων και προκλήσεων, που αφορούν την επαγγελματική κατάρτιση και συνδέονται με τις προσπάθειες των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατ' αρχάς να επιβιώσουν και ακολούθως να αναπτυχθούν βιώσιμα. Στα θέματα αυτά περιλαμβάνονται :

- η προώθηση, από κάτω προς τα πάνω, συγκεκριμένων πρακτικών συνεργασίας μεταξύ των συστημάτων της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και  Κατάρτισης, προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικά, προσανατολισμένα στην αειφορία, και στην καινοτομία, προσβάσιμα σε όλους, και ευέλικτα,

- η ενίσχυση της αμοιβαίας μάθησης, της ανάπτυξης ικανοτήτων, και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των μικρομεσαίων, και ιδιαιτέρως των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, και των Παρόχων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων.

- τρόπους με τους οποίους  η ΕΕ αλλά και οι εθνικές/περιφερειακές πολιτικές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα μπορούσαν να διευκολύνουν και να υποστηρίξουν έναν νέο ρόλο για τους παρόχους κατάρτισης, στα πλαίσια της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης των οικονομιών, με σκοπό να προσφέρουν στις επιχειρήσεις και συνολικότερα στην κοινωνία σύγχρονες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Τέλος τόνισε την απόλυτη πεποίθηση του ότι τα παραπάνω θέματα και προκλήσεις δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν μέσα στα στενά όρια των επιμέρους εθνικών εκπαιδευτικών πολιτικών, λόγω  της πολυπλοκότητας τους, αλλά μόνο μέσα από την σχεδίαση και εφαρμογή πραγματικά κοινών διασυνοριακών και διακρατικών πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε.

Στο πλαίσιο του συμποσίου ο κ. Καββαθάς απένειμε τιμητική πλακέτα της ΓΣΕΒΕΕ στον πρόεδρο της EVTA Giorgio Sbrissa

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα