Τράπεζες

H Credit Suisse θα είχε χρεοκοπήσει, χωρίς την εξαγορά από την UBS


Η Credit Suisse θα είχε χρεοκοπήσει αν δεν η UBS δεν είχε προχωρήσει στην εξαγορά της και ο κόσμος θα ήταν αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως διαμηνύεται από την Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB).

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της SNB Μάρτιν Σλέγκελ, η Credit Suisse «θα είχε χρεοκοπήσει» χωρίς τη συμφωνία εξαγοράς της από την UBS, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ - πολύ πιθανό να ξεσπούσε χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελβετία και παγκοσμίως».

Οι δηλώσεις του έρχονται να καταδείξουν τη δραματική κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η ελβετική τράπεζα τον προηγούμενο μήνα, με τις εξελίξεις να λαμβάνουν χώρα λίγο μετά το σοκ της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Άλλωστε και η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Κάριν Κέλερ-Σούτερ, έχει δηλώσει ότι χωρίς τη συμφωνία διάσωσης, δεν θα απέμενε ούτε μία ημέρα ζωής για την Credit Suisse.

αύξηση επιτοκών

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της SNB, ο «γάμος» μεταξύ Credit Suisse και UBS - που ήταν «η καλύτερη, μεταξύ των κακών λύσεων» - δεν θα εμποδίσει την Τράπεζα να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.

«Έχουμε καθήκον για σταθερότητα στις τιμές. Θα κάνουμε οτιδήποτε για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό εντός στόχου. Και δεν βλέπουμε σημάδια που να δείχνουν ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα απειλείται με οποιονδήποτε τρόπο» τόνισε ο Σλέγκελ. «Εάν χρειαστεί, θα αυξήσουμε τα επιτόκια ξανά» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εφαρμόζει πολιτική νομισματικής σύσφιξης από τον περασμένο Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα