Τράπεζες

H UBS εξαγόρασε την Credit Suisse – Στα 3,2 δισ.δολάρια το deal


Βρέθηκε η χρυσή τομή για τη συμφωνία που προκαλεί ανακούφιση στις αγορές και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – H Ελβετική Κεντρική Τράπεζα θωρακίζει το deal με δάνεια 108 δισ. δολαρίων και κρατικές εγγυήσεις 9 δισ.

Ενώ όλα έδειχναν ότι το σχέδιο διάσωσης της Credit Suisse, μέσω της εξαγοράς της από την UBS, θα ναυαγούσε, τις τελευταίες ώρες ήρθε η ανατροπή που οδηγεί και σε οριστική συμφωνία. Η UBS ανέβασε την αρχική προσφορά του 1 δισ.δολάρια που είχε απορριφθεί από την ελβετική τράπεζα- στα 3,2 δισ.δολάρια και έτσι το deal προχωράει ολοταχώς προς την ολοκλήρωσή του.

Οι ελβετικές αρχές που «καίγονται» να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία και να απασφαλίσουν τη τραπεζική βόμβα της Credit Suisse, ανακοίνωσαν πριν από λίγο το deal. «Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση», επεσήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισεκ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.

Επίσης οι ελβετικές αρχές προτίθενται να αλλάξουν τους νόμους της χώρας για να παρακάμψουν την ψηφοφορία των μετόχων για την περάτωση της συμφωνίας.

Στόχος όλων των εμπλεκομένων (UBS, Credit Suisse και ελβετικών αρχών), είναι να κλείσουν το deal έως σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται στα διεθνή ΜΜΕ, η UBS θα καταβάλει τώρα περισσότερα από 0,76 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή μέσω δικών της μετοχών, πολύ κάτω από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse των 1,86 την Παρασκευή. Επίσης στο deal περιλαμβάνεται και η ρήτρα ουσιώδους δυσμενούς αλλαγή που ακυρώνει τη συμφωνία εάν τα περιθώρια πιστωτικής αθέτησης της εκτιναχθούν κατά 100 μονάδες βάσης ή περισσότερο.

To deal εξαγοράς της Credit Suisse η οποία θα βρίσκεται πλέον σε ασφαλές περιβάλλον, αναμένεται να επιφέρει ανακούφιση και  ικανοποίηση στις αγορές, στους επενδυτές και εν γένει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης, που ανέμενε με ιδιαίτερη αγωνία την κατάληψη των διαπραγματεύσεων. 

Τι είχε προηγηθεί

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι ιθύνοντες της Credit Suisse είχαν απορρίψει την πρόταση του 1.δις.ευρώ που κατέθεσε η UBS. Επίσης οι ελβετικές αρχές εξέτασαν το σενάριο είτε την πλήρη εξαγορά της τράπεζας από το κράτος ή τη σημαντική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο σε περίπτωση που η UBS δεν μπορέσει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα