Επιχειρήσεις

Big deal: H Wind στα χέρια της United Group, που έχει πάρει και Forthnet-NOVA


Ενα mega deal έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών ψυχαγωγίας-ενημέρωσης: Ο βρετανικός επενδυτικός όμιλος United Group που εξαγόρασε πρόσφατα την Forthnet και την NOVA, αποκτά τώρα και το 100% της Wind, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού σχήματος που θα καταστεί τα επόμενα χρόνια ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο και θα πρωταγωνιστήσει στην ελληνική αγορά, καθώς μάλιστα σχεδιάζεται να αποκτήσει την διαθέσιμη 7η άδεια τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας.

 Οπως ανακοινώθηκε επίσημα, η εταιρεία Crystal Almond Holdings που κατέχει το σύνολο των μετοχών της Wind Hellas, συμφώνησε να τις παραχωρήσει στην United Group. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται ποιό θα είναι το τίμημα.

Η United Group είναι ήδη ο κορυφαίος όμιλος τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με τις εξαγορές της στην Ελλάδα, περίπου το 1/3 του ενοποιημένου κύκλου εργασιών της θα πραγματοποιείται στην ελληνική αγορά, όπου θα έχει σημαντικό μερίδιο στην κινητή τηλεφωνία - και μικρότερο στη σταθερή.

Με την απόκτηση της  Wind θα θα μπορέσει να συνδυάσει τις υπηρεσίες της Nova με αυτές της Wind και να δημιουργήσει ένα ισχυρό οπεράιτορ που θα είναι το νούμερο 2 στο internet και τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Επισημαίνεται ότι η Wind έχει 4,2 συνδρομητές και ο κύκλος εργασιών της υπερβαίνει τα  500 εκατ. ευρώ.

Ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της United Group δήλωσε:

«Η εξαγορά και η ενσωμάτωση ισχυρών εγχώριων εταιριών τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην πλατφόρμα μας, αποτελεί βασικό τμήμα της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής στρατηγικής της United Group. Η Ελλάδα είναι μία κομβικής σημασίας αγορά για εμάς. Mε την εξαγορά της Wind είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε έναν κορυφαίο, ολιστικό πάροχο και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του κλάδου τηλεπικοινωνιών της χώρας, μέσω επενδύσεων σε υποδομές δικτύου, σε περιεχόμενο, σε τεχνολογία και σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, αποτελώντας ηγετική δύναμη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».

Η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group Victoriya Boklag, δήλωσε σχετικά:

«Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της United Group στην ελληνική αγορά. Η Wind, χάρη στην ισχυρή δραστηριότητά της στην κινητή τηλεφωνία, συνδυάζεται εξαιρετικά με την τεχνογνωσία που διαθέτουν η Nova και η United Group στα μέσα ενημέρωσης και τη σταθερή τηλεφωνία. Με την απόκτηση της Wind, εντάσσουμε στο δυναμικό μας μία επιτυχημένη επιχείρηση, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε την παρουσία μας και τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους πελάτες μας ανά την Ελλάδα».

Από την πλευρά της Wind Hellas ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Νάσος Ζαρκαλής σχολίασε τη συμφωνία ως εξής:

«H WIND έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας, στην 30χρονη πορεία της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνίων, έχοντας επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κορυφαίων υποδομών. Η τελευταία πενταετία υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη, με συνεχή άνοδο σε όλους τους οικονομικούς και λειτουργικούς δείκτες και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όπως δίκτυα οπτικών ινών και 5G που αλλάζουν την καθημερινότητά μας.

Τώρα ξεκινάει μια νέα, συναρπαστική εποχή στην ιστορία της WIND με την ένταξή της στην United Group, τον μεγαλύτερο όμιλο τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στην ΝΑ Ευρώπη. Είμαι ενθουσιασμένος για τη συμφωνία, που δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για ταχύτερη ανάπτυξη, συστηματικές επενδύσεις, καλύτερες υπηρεσίες για τους Έλληνες καταναλωτές, προοπτικές για τους ανθρώπους μας»

Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022, μετά τη χορήγηση των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Wind