Ενέργεια

ΕΛΠΕ/Helleniq Energy: Eκτόξευση κερδών - Επιπλέον προσωρινό μέρισμα €0,25


Βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα, λόγω θετικού διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης, εξαγωγών και σημαντικών επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY Holdings για το 3ο τρίμηνο και συνολικά το 9μηνο του 2022. Στο εννεάμηνο τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν, καθώς από τα 48 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2021, αναρριχήθηκαν στα 755 εκατ.ευρώ.

Επίσης στο 9μηνο τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ήταν 1,13 δισ. ευρώ (έναντι 264 εκατ. ευρώ). Στο τρίμηνο τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στο τρίμηνο σε 504 εκατ. ευρώ (έναντι 125 εκατ. ευρώ πέρυσι), ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 381 εκατ. ευρώ (από 33 εκατ. ευρώ).Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 214 εκατ. ευρώ, αυξημένες σε σχέση με το γ΄ Τρίμηνο 2021, κυρίως λόγω της εξαγοράς των αιολικών πάρκων στη Μάνη (55 MW) και των εργασιών συντήρησης στις μονάδες διύλισης. 

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, το Διοικητικό Συμβούλιο στις 29 Σεπτεμβρίου ενέκρινε τη διανομή 0,40 ευρώ/μετοχή, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί.

Όσον αφορά τη χρήση του 2022, με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου και τις προοπτικές για το σύνολο του έτους, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή επιπλέον προσωρινού μερίσματος ύψους 0,25 ευρώ/μετοχή, που θα καταβληθεί στις 18 Ιανουαρίου 2023.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε:

«Τα αποτελέσματα του Γ' Τριμήνου είναι αναμφισβήτητα ικανοποιητικά, έχοντας βοηθηθεί από ένα θετικό περιβάλλον αλλά και από ουσιαστική βελτίωση των δραστηριοτήτων των εταιρειών μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέρα από τα οικονομικά αποτελέσματα όμως, ιδιαίτερα σημαντική για εμάς είναι η μεγάλη πρόοδος στην επίτευξη μιας μεγάλης στροφής της εταιρείας μας με έμφαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, καλύτερη διακυβέρνηση και βελτίωση της αποδοτικότητας. Με τη σχεδόν καθολική υποστήριξη από τους μετόχους μας, τις κεφαλαιαγορές, αλλά ιδιαίτερα τα στελέχη και τους εργαζομένους μας, τους οποίους και ευχαριστώ, στο πρόγραμμα Vision 2025, προχωρήσαμε σε αναθεώρηση της στρατηγικής μας με ταχύτατους ρυθμούς, με επιστέγασμα την πρόσφατη εξέλιξη και αλλαγή της εταιρικής μας ταυτότητας. Οι αλλαγές αυτές βοηθούν την εταιρεία να πετύχει τους επιχειρηματικούς της στόχους μακροπρόθεσμα, αλλά και να πρωταγωνιστήσει στη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσει να αποτελεί σταθερό πυλώνα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Ωστόσο για την εταιρεία μας η επιτυχία δεν συμβαδίζει μόνο με τα θετικά αποτελέσματα, αλλά και με τη συμμετοχή στις ανάγκες της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε σειρά δράσεων που στόχο είχαν την άμβλυνση, κατά το δυνατόν, των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης όπως, η επιδότηση μεταφορικών σε ακριτικά νησιά, η πρόσθετη στην κρατική επιδότηση έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και η εξ' ολοκλήρου ανάληψη του εφοδιασμού με πετρέλαιο θέρμανσης των παιδιατρικών νοσοκομείων στην Αττική και Θεσσαλονίκη και μιας σειράς σχολικών μονάδων σε όμορους δήμους.

Για την εταιρεία μας, στόχος είναι να συνεχίσουμε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τους μετόχους, αλλά ταυτόχρονα να επενδύουμε σε ένα πιο πράσινο και ασφαλές μέλλον της εταιρείας και της χώρας, ενώ όπου μπορούμε, να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της κοινωνίας.»

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες ΕΛΠΕ