TECHin

Η Alexa αποκτά τεχνητή νοημοσύνη - και μηνιαία συνδρομή


Η Alexa έκανε πάταγο πριν από μια δεκαετία, όντας ένας από τους προδρόμους των ψηφιακών βοηθών. Τώρα όμως μοιάζει ξεπερασμένη δίπλα στο ChatGPT. Σύμφωνα με το CNBC, σύντομα έρχεται μια αναβαθμισμένη με τεχνητή νοημοσύνη Alexa. Αλλά αν τη θέλετε, θα πρέπει να βάλετε το χέρι στην τσέπη...

Η Amazon φέρεται να ετοιμάζεται να αποκαλύψει μια ενημερωμένη έκδοση της Alexa, με γενετική τεχνητή νοημοσύνη, για να ανταγωνιστεί καλύτερα τα chatbots που ανθίζουν στο διαδίκτυο και σύντομα σε υπολογιστές και άλλες συσκευές. Φέρεται επίσης, να σχεδιάζει να χρεώνει μια μηνιαία συνδρομή για τη χρήση της νέας υπηρεσίας.

Η Alexa υπάρχει εδώ και 10 χρόνια και φαινόταν επαναστατική όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, ωστόσο, η λειτουργικότητά της έγινε περισσότερο εφάμιλλη με αυτή που είχε ακόμα παλαιότερα ένα συμπαγές ρολόι-ραδιόφωνο. Οι χρήστες μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να ξέρουν την ώρα, για να ακούσουν μουσική, ίσως για να δώσουν φωνητική εντολή για συνδεδεμένα φώτα ή για να ακούσουν την πρόγνωση του καιρού, αλλά σίγουρα, όπως είναι τώρα, δε μπορεί να συμβαδίσει με τις ικανότητες της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η OpenAI την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε το ChatGPT-40, το οποίο μπορεί να κατανοήσει φωνητικά ερωτήματα και να απαντήσει με τη δική του ομιλία, κάτι που το έκανε όχι μόνο βιώσιμο ανταγωνιστή Alexa, αλλά και με σημαντικά μεγαλύτερες ικανότητες—όπως η ικανότητα άμεσης κατανόησης και φυσικής απάντησης σε πολλές γλώσσες. Μπορεί επίσης κάποιος να το διακόψει ενώ μιλάει και αυτό να αναπροσαρμοστεί όπως χρειάζεται, ακόμη και να τραγουδήσει ή να γελάσει. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στους καταναλωτές.

Η Alexa φέρεται να ήταν ένα από τα αγαπημένα έργα του Τζεφ Μπέζος, γι' αυτό και έλαβε τέτοια ώθηση όταν αυτός διαχειριζόταν την Amazon σε καθημερινή βάση. Υπό τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο AΑντί Τζέισι, ωστόσο, η τεχνολογία της έχει αποδυναμωθεί, με ενημερώσεις στη σειρά προϊόντων, αλλά όχι σημαντικές εξελίξεις.

Η Amazon είχε προσπαθήσει και νωρίτερα να συνδέσει την Alexa με την τεχνητή νοημοσύνη. Το 2023, η εταιρεία παρουσίασε «μια αναβαθμισμένη, με τεχνητή νοημοσύνη Alexa», προσθέτοντας ότι «σύντομα, οι πελάτες στις ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν προεπισκόπηση ορισμένων από τις δυνατότητες που ενεργοποιούνται από τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη λέγοντας, «Alexa, ας συνομιλήσουμε» σε συσκευές Echo που ήδη κατέχουν. Σε αυτήν την προεπισκόπηση, η ομιλία στην Alexa θα έχει πιο φυσική αίσθηση και καλύτερο διάλογο από ποτέ και η ικανότητα της να συλλογίζεται, να συμπεραίνει την πρόθεση των πελατών και να κατανοεί περίπλοκα αιτήματα θα βελτιωθεί αξιοσημείωτα."

Ωστόσο, το προϊόν, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, δεν κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Στα τέλη του 2023, η εταιρεία απέλυσε «αρκετές εκατοντάδες» εργαζόμενους από το τμήμα Alexa.

Η Amazon, στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους της τον προηγούμενο μήνα, είπε ότι «δημιουργούσε έναν σημαντικό αριθμό εφαρμογών γενετικής τεχνητής νοημοσύνης σε κάθε καταναλωτική επιχείρηση της Amazon. Αυτά κυμαίνονται από τον Rufus (το νέο μας βοηθό αγορών με τεχνητή νοημοσύνη) έως μια ακόμη πιο έξυπνη και ικανή Alexa»

Η εταιρεία εργάζεται επίσης για το δικό της μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, γνωστό ως Titan, το οποίο πιθανώς θα τροφοδοτεί την αναβαθμισμένη Alexa.

Όσον αφορά το μηνιαίο κόστος, το CNBC ανέφερε ότι η συνδρομή δεν θα συμπεριληφθεί ως μέρος του Amazon Prime και ότι η εταιρεία δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει ποια θα είναι η χρέωση. Η OpenAI χρεώνει τους χρήστες του πιο προηγμένου ChatGPT με 20 δολάρια το μήνα, αλλά η Amazon θα μπορούσε να έχει σημαντικά χαμηλότερη χρέωση, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους πελάτες. 

Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, το στέλεχος της Amazon, Ντέιβ Λίμπ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg προμήνυε μια εποχή που οι χρήστες της Alexa όχι μόνο θα πλήρωναν για την υπηρεσία, αλλά θα την έβλεπαν ως αξία. «Οραματίζομαι αυτή την αξιοσημείωτη Alexa να βγαίνει στην αγορά σε κάποιο χρονικό διάστημα», είπε. «Δεν πρόκειται να τραβήξω την κρυστάλλινη μπάλα εδώ και να προβλέψω πότε ακριβώς θα είναι αυτό, αλλά δεν είναι χρόνια μακριά. Δεν είναι δεκαετίες μακριά. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται. Αν αυτό που πιστεύω ότι χτίζει η ομάδα υλοποιηθεί, θα το πληρώνω κάθε μέρα και την Κυριακή».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα