Πολιτική

Η διαφορά της Γερμανίας με τις υπόλοιπες βιομηχανικές οικονομίες


Μπορεί σε ένα αρκετά μεγάλο της βιομηχανικής οικονομίας του πλανήτη, ο σύνδεσμος μεταξύ μισθών και ανεργίας να έχει χαλαρώσει αρκετά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και στη Γερμανία

Σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία έχει καταγραφεί σημαντική πτώση της ανεργίας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι αυξήσεις μισθών. Αυτή είναι η αιτία που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν πως η λεγόμενη Phillips Curve δεν λειτουργεί σε παγκόσμιες οικονομίες.

Παρόλα αυτά, στη Γερμανία, όπου η ανεργία είναι σε χαμηλό 25ετίας, τα στατιστικά δείχνουν μία κλασσική προσέγγιση στο μοντέλο. Οπότε σε τί διαφέρουν;

Αρχικά να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ οι μισθοί φαίνεται να δίνουν σημεία αύξησης εάν σκεφτεί κανείς τον μέσο μισθολογικό ωριαίο όρο. 

Η σταδιακή αυτή ανάκαμψη έχει μπερδέψει αρκετούς οικονομολόγους, επειδή η ανεργία βρίσκεται σε ένα επίπεδο το οποίο θεωρείται υγιές για μία οικονομία. Αυτό θα έπρεπε να αυξάνει και τους μισθούς.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κατάσταση είναι παρόμοια. Τα έσοδα δείχνουν μία νεόδμητη ανόρθωση παρά την ανεργία η οποία βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας.

Ωστόσο, στη Γερμανία, οι μισθοί είναι συνήθως αντιστρόφως ανάλογοι με την ανεργία.

Γιατί λοιπόν η Γερμανία δεν ακολουθεί την Phillips curve; Μάλλον επειδή έχει ξεφορτωθεί τη χαλάρωση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τον Jacob Funk Kirkegaard.

Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβαίνει και στη Βρετανία, αφού ο επικεφαλής οικονομολόγος της TtA, Αndrew Haldane δήλωσε πέρυσι πως οι γηραιότεροι εργαζόμενοι φαίνεται πως θέλουν να δουλεύουν περισσότερο.

Επίσης, σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Γερμανία έχει πολύ δυνατά εργατικά συνδικάτα που πρωθούν αυξήσεις τιμών.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις