Έτοιμη να επισπεύσει τις αποφάσεις της για παροχή περισσότερου φθηνού χρήματος στην αγορά είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δημιουργώντας εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες ιδιαίτερα για το δανεισμό των χωρών της ευρωζώνης με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα.
Τα νέα μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ουσιαστικά προαναγγέλθηκαν από τον Μάριο Ντράγκι μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Ιούνιο. Όμως, το νέο στοιχείο που αξιολογούν από χθες οι αγορές και οδηγεί σε μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα ομόλογα της ευρωζώνης, οδηγώντας ακόμη και τα γαλλικά ομόλογα σε αρνητική απόδοση, είναι οι δηλώσεις εξέχοντος κεντρικού τραπεζίτη, που ερμηνεύονται ως προαναγγελία άμεσης μείωσης επιτοκίων, ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.
Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, οι δηλώσεις του οποίου παρακολουθούνται πάντα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την αγορά, επειδή συγκαταλέγεται στην ομάδα των «γερακιών» του συμβουλίου της ΕΚΤ και είναι σταθερός σύμμαχος του διοικητή της Bundesbank, τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι «αποφασισμένη να δράσει αν επαληθευθούν δυσμενή σενάρια για την οικονομία της ευρωζώνης».
Όπως εξήγησε ο Κνοτ, η ζώνη του ευρώ δεν έχει βρεθεί ακόμη σε περιβάλλον ύφεσης, όμως οι προσδοκίες για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο είναι χειρότερες από το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αυτή η μάλλον απαισιόδοξη ανάγνωση των οικονομικών εξελίξεων από ένα κεντρικό τραπεζίτη που είναι εξαιρετικά φειδωλός στις προτάσεις του για παρεμβάσεις της ΕΚΤ, την ώρα μάλιστα που ο πληθωρισμός παραμένει σε πολύ μεγάλη απόσταση από το στόχο της κεντρικής τράπεζας, δείχνει, κατά τους αναλυτές, ότι διαμορφώνεται πλέον μια ισχυρή πλειοψηφία στο συμβούλιο της ΕΚΤ, η οποία συντάσσεται με τη λήψη νέων μέτρων χαλάρωσης.
«Τέτοια σχόλια από τον Κνοτ, ο οποίος εντάσσεται στα “γεράκια” του συμβουλίου της ΕΚΤ δείχνουν πόσο το συμβούλιο έχει μετακινηθεί από τις προηγούμενες θέσεις τους και ότι μια μείωση επιτοκίων είναι πιθανή τον Σεπτέμβριο», τόνισε, μιλώντας στο Reuters, ο Κρις Σικλιούνα, επικεφαλής οικονομικής ανάλυσης στην Daiwa Capital Markets. Ακόμη πιο αισιόδοξος, ο αναλυτής της DZ Bank, Ρενέ Αλμπρέχτ, δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να κινηθεί ακόμη και μέσα στον Ιούλιο.
Από τη διαμόρφωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, σημειώνει το Reuters, συνάγεται ότι μια μείωση από το ήδη αρνητικό, -0,40%, στο -0,50% τον Σεπτέμβριο έχει ήδη προεξοφληθεί, όσον αφορά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις εμπορικές τράπεζες. Ουσιαστικά, δηλαδή, θα αυξηθεί το «πέναλτι» που πληρώνουν οι τράπεζες, αν «παρκάρουν» τα διαθέσιμά τους στην ΕΚΤ, αντί να τα κινούν στην αγορά. Μάλιστα, η αγορά «βλέπει», όπως συνάγεται από τα επιτόκια της διατραπεζικής, ότι υπάρχει 50% πιθανότητα μείωσης μέσα στον Ιούλιο.
Ελκυστικά τα ελληνικά «χαρτιά»
Αντιμέτωποι με τα πολύ χαμηλά επιτόκια της ευρωζώνης, που σύντομα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, οι επενδυτές βλέπουν πολύ θετικά τα ομόλογα της Ελλάδας, που έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις και τη χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η χώρα δανείσθηκε με 3,9% στην τελευταία έκδοση 10ετών τίτλων και με 3,6% με 5ετή ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς έπεσε σήμερα και χαμηλότερα από 2,1%, ενώ του 5ετούς βρέθηκε στο 1,183%.
Αυτή η τεράστια συμπίεση του θεωρητικού κόστους δανεισμού, αναφέρουν αναλυτές, ανοίγει το δρόμο για φθηνή άντληση χρήματος από την επόμενη κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές, παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν για τις δημοσιονομικές αποκλίσεις. Όπως έγραψε σε ανάλυσή της η Citi, αν η επόμενη κυβέρνηση δείξει στους Ευρωπαίους ότι ακολουθεί με αξιόπιστο τρόπο μια οικονομική πολιτική σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων, οι καλές σχέσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά είναι πιθανό να συμφωνήσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.