Οικονομία

Η Ελλάδα αποπληρώνει νωρίτερα μνημονιακά δάνεια από την Ευρωζώνη


Όπως έπραξε με τα μνημονιακά δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία αποπλήρωσε νωρίτερα από το ορισθέν χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα σκοπεύει να το… επαναλάβει με δάνεια που έλαβε από χώρες της Ευρωζώνης. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μέσω αυτή της επιλογής, ενισχύεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Συγκεκριμένα όπως αποκάλυψαν αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, για πρώτη φορά η χώρα μας θα αποπληρώσει χρέος προς την Ευρωζώνη, νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Πρόκειται για δάνεια ύψους 2,7 δισ.ευρώ από το πρώτο μνημόνιο που λήγουν το 2023 και η Αθήνα σκοπεύει να τα πληρώσει μέχρι τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.

«Με αυτόν τον τρόπο θα ομαλοποιήσουμε το προφίλ  λήξεων του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες της επόμενης χρονιάς σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων»,  υποστήριξε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters Ελληνας αξιωματούχους. 

Συνολικά από το πρώτο μνημόνιο,  η Ελλάδα έλαβε 53 δισ. ευρώ σε μορφή διακρατικών δανείων από τις χώρες της ευρωζώνης (GLF) με τις αποπληρωμές να εκτείνονται μέχρι το 2041. 

Κατά τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα τακτοποίησε, δύο χρόνια πριν τη λήξη της, τη συνολική οφειλή προς το ΔΝΤ που ανέρχεται στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τις τρεις προεξοφλήσεις των δανείων που έκανε, η Ελλάδα έχει όφελος 230 εκατομμύρια ευρώ, 


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα