Πολιτική

Η επιστροφή μίας παλιά πολιτικής


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν μία ιστορία απο το παρελθόν να επαναλαμβάνεται αλλά με άλλους όρους. Η ιστορία αυτή απο την δεκαετία του ΄70 είχε πρωταγωνιστές τον Νίξον και τον Κίσινγκερ και αντικείμενο την προσέγγιση της Κίνας ως αντίβαρο στην ισχύ της τότε πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί αναλυτές βλέπουν ότι σήμερα το γεωστρατηγικό αυτό παίγνιο μπορεί να επαναληφθεί αλλά αυτήν την φορά ο "αντίπαλός" θα είναι η Κίνα και ο δούρειος ίππος η Ρωσία. Και αυτό διότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ , ο Ντόναλντ Τράμπ , βλέπει την Κίνα και τον ισλαμιστικό εξτρεμισμό ως τις δύο κύριες προκλήσεις για την ασφάλεια των ΗΠΑ, και θεωρεί την Ρωσία ως δυνητικό εταίρο στην καταπολέμηση αμφοτέρων. 

Πόσο ρεαλιστικό όμως είναι αυτό το σχέδιο; Οι συνθήκες του 1970 δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του 2017, υποστηρίζουν οι επικριτές του σεναρίου. Τότε οι σχέσεις της Μόσχας με το Πεκίνο ήταν στην κατάψυξη. Σήμερα οι δύο χώρες έχουν συνάψει ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς που βασίζονται σε ένα πλέγμα συμφωνιών.Μάλιστα από τότε που ο Xi Jinping έγινε ο ηγέτης της Κίνας το 2012˙ η σύγκλιση των δύο χωρών έγινε ακόμα πιο στενή. Πληροφορίες τον εμφανίζουν  να έχει μια θερμή προσωπική σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Και φυσικά σε ένα τέτοιο σενάριο το οικονομικό κόστος για τις ΗΠΑ θα ήταν τεράστιο καθώς οι μπίζνες των δύο χωρών είναι εξαιρετικά μεγάλες σε τομείς όπως η ενέργεια, οι εξοπλισμοί και οι υποδομές. Τι θα μπορούσε άραγε να προσφέρει στην Μόσχα ο κ.Τράμπ για να κάνει την πρόταση του ελκυστική; Όπως επισημαίνουν αναλυτές οι μπίζνες Ρωσίας-Κίνας χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνουν.Η Ρωσία έγινε ο πρώτος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα το 2016. Οι δύο τους έχουν συνεργαστεί για στρατιωτικές ασκήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου  και της Νότιας Θάλασσας της Κίνας , καθώς και σε κάποια σχέδια από κοινού ανάπτυξης τεχνολογίας .  Το 2015, το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει από την Μόσχα και μαχητικά αεριωθούμενα Su-35  και το σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 Triumf . Και τον Ιούνιο του 2016 οι πρόεδροι Xi και Πούτιν συμφώνησαν  να εργαστούν από κοινού για να αυξήσουν τον έλεγχό τους επί των τεχνολογιών του κυβερνοχώρου και των επικοινωνιών.

Το πιό σημαντικό είναι ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα θέλουν το τέλος της υπεροχής των ΗΠΑ και οι κάθε μία έχει ζέοντα θέματα ανοικτά. Η Ρωσία την Ουκρανία και η Κίνα τις διαφορές στις Θάλασσες της Ανατολικής και της Νότιας Κίνας.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις