Μία ακόμη αλλαγή σελίδας για την άλλοτε κραταιά Frigoglass του ομίλου Δαυίδ-Λεβέντη (Coca-Cola HBC), που πέρασε τα τελευταία χρόνια «από σαράντα κύματα», κατέληξε να γίνει εταιρεία χόλντινγκ σε ρόλο «οχήματος» και τώρα αποκτά πάλι επιχειρηματική υπόσταση, με ενεργές και κερδοφόρες θυγατρικές.
Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο την Τετάρτη 30 Απριλίου, θα επικυρωθεί και τυπικά η ειλημμένη απόφαση για ΑΜΚ, η οποία θα συνδυαστεί με την είσοδο νέων μετόχων-στρατηγικών επενδυτών στην εταιρεία και με την απόκτηση παραγωγικής βάσης που θα δώσει έσοδα-κέρδη και προοπτικές ανάπτυξης.
Το deal του Χάρη Δαυίδ (φωτό) με τους Ισπανούς στρατηγικούς επενδυτές περιλαμβάνει εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την Frigoglass και τους υφιστάμενους μετόχους της:
- Οι νυν μέτοχοι δεν θα χρειαστεί να εισφέρουν χρήμα στην ΑΜΚ, η οποία θα καλυφθεί πλήρως από τους νέους μετόχους με εισφορά εις είδος (εισφορά μετοχών εταιρειών που γίνονται 100% θυγατρικές της Frigoglass)
- Οι Ισπανοί επενδυτές εισφέρουν τις εταιρείες τους με χαμηλή αποτίμηση, ενώ αντίθετα παίρνουν τις νέες μετοχές της Frigoglass με σημαντικό premium.
Χωρίς δάνεια και υποχρεώσεις
Είναι μια έμπρακτη «ψήφος εμπιστοσύνης» στην ελληνική εταιρεία, που έμεινε χωρίς αντικείμενο εργασιών, αλλά μπορεί να επανέλθει γρήγορα στην αγορά, αξιοποιώντας και τους δεσμούς της με τον συγγενή όμιλο Coca-Cola HBC (ανήκουν στις ίδιες επιχειρηματικές οικογένειες και μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν συμπληρωματικά).
Η εισηγμένη Frigoglass κατέχει τώρα μόνον το 15% της χόλντινγκ που ελέγχει την «νέα» Frigoglass, στην οποία έχει μεταβιβάσει ‘όλα τα περιουσιακά της στοιχεία –μαζί και όλες τις υποχρεώσεις (τραπεζικό δανεισμό, ομολογιακά δάνεια κλπ).
Είναι λοιπόν μία «πεντακάθαρη» εταιρεία χωρίς δανεσμό και υποχρεώσεις, όπου κάθε βήμα ανάπτυξης μπορεί να φέρει αποτελέσματα και να αποτυπωθεί στους ισολογισμούς της.
Εκτός επιτήρησης
Εμφανώς βελτιωμένη θα είναι η λογιστική κατάσταση του α΄εξαμήνου, που θα εμφανίζει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, αξιόλογο ενοποιημένο κύκλο εργασιών και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδη).
Με την «παλινόρθωση» της εταιρείας που θα αποτυπωθεί στις λογιστικές καταστάσεις της, η μετοχή της θαμπορέσεινα βγεί από το καθεστώς επιτήρησης και να επανέλθει σε κανονική διαπραγμάτευση.
Η ανάκτηση της παλιάς Frigoglass
Οσον αφορά τις επιχειρηματικές προοπτικές, αναλυτές και τραπεζικοί παράγοντες που έχουν καλή γνώση των τεκταινομένων στον όμιλο Δαυίδ-Λεβέντη, εκτιμούν ότι μεγάλος στόχος παραμένει η ανάκτηση των περιουσιακών στοιχείων και των δραστηριοτήτων της «παλιάς» Frigoglass, που έχουν περιέλθει σε εταιρεία των ομολογιούχων της.
Ολοκληρώνοντας με επιτυχία την αναδιάρθρωση, οι ομολογιούχοι θα θελήσουν να αποεπενδύσουν σε ορίζοντα τριετίας. Ο βασικός υποψήφιος αγοραστής θα είναι βέβαια ο όμιλος Δαυίδ μέσω της Frigoglass, με εταίρους τους Ισπανούς νέους μεγαλομετόχους της
Όπως αναφέρεται, η αποεπένδυση των ομολογιούχων μπορεί να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας το 2027.
Οι όροι του deal
Mε την έγκριση της ΓΣ την Τετάρτη, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου για την απόκτηση μιάς ισπανικής και μίας πορτογαλικής εταιρείας που δραστηριοποιούνταi σε συναφές αντικείμενο με την παλιά Frigoglass – στα συστήματα επαγγελματικής ψύξης. Το σχέδιο περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
- Η εισηγμένη θα πραγματοποιήσει ΑΜΚ, εκδίδοντας 32.090.293 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 0,32 ευρώ - περίπου 30% υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή της μετοχής στο ταμπλό και 60% υψηλότερη από την τιμή που είχε την ημέρα γνωστοποίησης των όρων της ΑΜΚ.
- Η ΑΜΚ θα καλυφθεί από Ισπανούς μετόχους-στρατηγικούς επενδυτές" με εισφορά σε είδος: Αντί κεφαλαίων θα εισφέρουν μετοχές των κερδοφόρων εταιρειών τους Provisiona και Serlusa, που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα στη Ισπανία και στην Πορτογα
Οι αποτιμήσεις
-
Ενδιαφέρον από χρηματιστηριακή άποψη παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία του deal, που συνδέονται με τις αποτιμήσεις της εξαγοράζουσας και των εξαγοραζόμενων εταιρειών:
- Τα 0,32 ευρώ ανά μετοχή που πληρώνουν οι Ισπανοί αντιστοιχούν σε αποτίμηση της Frigoglass 38,8 εκατ. ευρώ μετά την ΑΜΚ – περίπου 53% μεγαλύτερη από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της
- Οι δύο εταιρείες που ιμπαίνουν υπό τη στέγη της εισηγμένης (Rrovisiona και Serlusa) είχαν πέρυσι συνολικά κέρδη 1,22 εκατ. ευρώ (960 χιλ. ευρώ και 360 χιλ. αντίστοιχα)
- Εισφέρονται στην Frigoglass με αποτίμηση 5,95 εκατ. ευρώ η πρώτη και 4,32 εκατ. η δεύτερη- συνολικά 10,27 εκατ. ευρώ
- Αυτό σημαίνει ότι αποκτώνται με Ρ/Ε 8,4 – που θεωρείται χαμηλό για εξαγορά, η οποία μάλιστα δεν γίνεται με μετρητά. -
Πώς μοιράζονται τα ποσοστά
-
Κερδισμένοι από αυτό το deal και την προσπάθεια ανόρθωσης της Frigoglass θα είναι προφανώς οι μέτοχοι της, που περιμένουν να δουν υψηλότερες αποτιμήσεις στο ταμπλό και αυξημένη εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Επισημαίνεται με την ΑΜΚ με εισφορά εις είδος θα εκδοθούν 32.090.293 νέες, που θα δοθούν στους Ισπανούς ιδιοκτήτες των εισφερόμενων. Ο συνολικός αριθμός μετοχών θα αυξηθεί σε 121.168.897.
Οι Ισπανοί θα έχουν το 26,43% (15,33% η μητρική της Provisiona και 11,1% της Serlusa). -
Ο βασικός μέτοχος της Frigoglass, η Truad Vervaltungs της οικογένειας Δαυίδ θα περιορίσει τη συμμετοχή της από 48,43% σε 35,6%
Μεγάλη συμμετοχή στην εταιρεία έχει αποκτήσει από το 2018 και η Avenue Management που ανήκει στον Marc Lasry συνιδιοκτήτη των Milwaukee Bucks. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Lasry συμμετέχει και στην ομάδα ομολογιούχων που έχουν στηρίξει την προσπάθεια αναδιάρθρωσης των χρεών της εταιρείας.