Πολιτική

Η Εύα Καϊλή κατέθεσε στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του ΕΚ - Ενστάσεις για την ποινική προδιαδικασία στο Qatargate


Η Εύα Καϊλή κατέθεσε σήμερα στην επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την υπόθεση που αφορά πιθανή απάτη σε σχέση με τις βουλευτικές της αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών της.

Η σημερινή ακρόαση της κ. Καϊλή στην επιτροπή νομικών υποθέσεων αφορά την υπόθεση που κίνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τον περασμένο Δεκέμβρη, ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της βουλευτικής της ασυλίας, για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ σε σχέση με τις βουλευτικές αποζημιώσεις και την αμοιβή των βοηθών.

Όπως προβλέπει η διαδικασία της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η ακρόαση της κ. Καϊλή έγινε κεκλεισμένων των θυρών και κράτησε περίπου μισή ώρα.

Σε επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής νομικών υποθέσεων, περί τα τέλη Οκτώβρη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση, ή μη, της ασυλίας της Εύας Καϊλή για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η τελική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με ψηφοφορία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υπόθεση, ουδεμία σχέση έχει με το σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate.

Ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπισή της στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο κ. Σπύρος Παππάς, ήταν παρών στη σημερινή ακρόαση και έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συζητήθηκε το αίτημα της Γενικής Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας της κ. Καϊλή, όσον αφορά τη διαχείριση των αποζημιώσεων για τους κοινοβουλευτικούς βοηθούς. Το θέμα αυτό δεν έχει σχέση με το Qatargate». Ο κ. Παππάς επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει κρίνει ότι τέτοιου είδους θέματα, αφορούν θέματα διοικητικής φύσεως και όχι θέματα ποινικού δικαίου.

Ενστάσεις για την ποινική προδιαδικασία στο Qatargate, υπέβαλαν η Εύα Καϊλή και οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης

Ενστάσεις για τη νομιμότητα της ποινικής προδιαδικασίας στην υπόθεση διαφθοράς Qatargate, υπέβαλαν στο Εφετείο Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή και όλοι οι εμπλεκόμενοι της υπόθεσης.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο ένας εκ των συνηγόρων της κ. Καϊλή, έκανε την εξής δήλωση:

«Θα δώσουμε δικαστική μάχη με τους συναδέλφους μου για να αποδείξουμε ότι η βουλευτική ασυλία της κ. Καϊλή παραβιάστηκε.

Σήμερα στο Εφετείο των Βρυξελλών, όλοι οι εμπλεκόμενοι (σ.σ. της υπόθεσης Qatargate) μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, υπέβαλαν ενστάσεις για τη νομιμότητα της ποινικής προδιαδικασίας μέχρι σήμερα.

Οι ενστάσεις αυτές στηρίζονται σε δύο πυλώνες:

Ο ένας είναι ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στην ασυλία που έχει η κ. Καϊλή από τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου και αυτό σημαίνει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας.

Η δεύτερη και η βασικότερη ένσταση είναι ότι ο ανακριτής της υπόθεσης, Μισέλ Κλεζ, είχε σοβαρό κόλλημα για να μην είναι ανακριτής και το απέκρυψε αυτό το κόλλημα στο οποίο συνίσταται στο ότι ο γιος του Κλεζ μαζί με το γιο βασικής υπόπτου και εμπλεκόμενης ευρωβουλευτού είχαν κοινή εταιρεία.

Αυτό πλήττει απόλυτα την αμεροληψία του συγκεκριμένου ανακριτή και θα έπρεπε να είχε δηλώσει αποχή από την πρώτη στιγμή.

Αν αυτά συνέβαιναν στην ελληνική επικράτεια σήμερα θα ήταν κατηγορούμενος.»

Σημειώνεται ότι οι συνήγοροι της κ. Καϊλή , υποστηρίζουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις βελγικές Αρχές, ήδη από τον Ιούλιο του 2022 - πολύ πριν τη σύλληψή της στις 9 Δεκεμβρίου - άρα παραβιάστηκε η βουλευτική της ασυλία.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Καϊλή