Επιχειρήσεις

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παίρνει και τον ΒΟΑΚ – Έργο μαμούθ 1,8 δισ.ευρώ


Προτιμητέος επενδυτής η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που κατέθεσε την υψηλότερη προσφορά, για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Μετά την Αττική Οδό, την Εγνατία, Εγνατία, το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα στο Ελληνικό και το αεροδρόμιο στο Καστέλι, η ΓΕΚ Τέρνα αναλαμβάνει άλλο ένα mega έργο παραχώρησης. 

Ο όμιλος κατέθεσε την υψηλότερη οικονομική προσφορά και είναι ο προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για τη σύμβαση παραχώρησης στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, συνολικού κατασκευαστικού ύψους 1,8 δισ.ευρώ. Η προσφορά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπερίσχυσε αυτές των άλλων δύο «μνηστήρων», του κοινοπρακτικού σχήματος AKTΩΡ Παραχωρήσεις-Μytilineos και του ΑΒΑΞ-EGIS-Mef.

Προς ώρας δεν έχουν διαρρεύσει τα ποσά των προσφορών που υπέβαλαν οι υποψήφιοι επενδυτές. O BOAK αποτελεί το μεγαλύτερο έργο παραχώρησης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το κατασκευαστικό κόστος του έργου υπολογίζεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Η αιτούμενη κατά την περίοδο μελετών – κατασκευών χρηματοδοτική συμβολή του Δημοσίου ανέρχεται στα 693 εκατ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), ενώ η επιδότηση κατά την περίοδο λειτουργίας (δικαίωμα απόληψης σκιώδους διοδίου) αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,62% επί των επιβαλλόμενων στους χρήστες διοδίων τελών.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα της διαδικασίας είναι καταρχάς η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των φακέλων οικονομικών προσφορών, την έκδοση του σχετικού πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας Διαγωνισμού και την απόφαση της Αναθέτουσας Αρχής επί του πρακτικού.  

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η διαδικασία οριστικοποίησης των συμβατικών εγγράφων, η ανάδειξη οριστικού αναδόχου, ο προσυμβατικός έλεγχος νομιμότητας και η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν (μεταξύ άλλων) η υπογραφή της σύμβασης και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Στη συνέχεια, με την έναρξη της παραχώρησης, θα ξεκινήσει η περίοδος της μελέτης του έργου κι ακολούθως, όταν οριστικοποιηθούν οι μελέτες και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις ώστε να καταστεί διαθέσιμος ο χώρος εκτέλεσης του έργου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής. 

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος της παραχώρησης είναι 35 έτη, εκ των οποίων έως πέντε (5) έτη (έως 60 μήνες) είναι η περίοδος μελετών – κατασκευών. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα