Επιχειρήσεις

Η ιδιωτική ασφάλιση θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης


Βασική αιτία της χρεοκοπίας το άλυτο συνταξιοδοτικό

Η ενίσχυση της παρουσίας της ιδιωτικής ασφάλισης σε όλους τους τομείς της οικονομίας- από την δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, μέχρι τα προσωπικά ιδιωτικά προϊόντα και την προστασία από φυσικές καταστροφές - θα αποτελέσει παράγοντα τόνωσης της οικονομίας, τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, στο συνέδριο του Economist. Οπως είπε, μέσα από αυτούς τομείς μπορεί να υπάρξουν συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με κοινό όφελος. 

της Ελενας Ερμείδου

Το μοντέλο διαμοιρασμού κινδύνων είτε είναι συντάξεις, είτε υγεία, είτε φυσικές καταστροφές χρησιμοποιείται επιτυχώς σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο Διοικητής της ΤτΕ προκρίνει επίσημα το μοντέλο προειδοποιώντας για την σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί και θέλοντας να εισηγηθεί την ανάγκη για άμεσες αλλαγές.

Η συνταξιοδοτική δαπάνη εκτινάχθηκε στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο και στις αρχές της κρίσης,  παρά τις συνεχόμενες μειώσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων που έγιναν από το 2010 και μετά. Και παρά το γεγονός ότι η ίδια η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για περικοπή των συντάξεων σε 900 χιλιάδες συνταξιούχους, η δαπάνη δεν θα περιοριστεί, ελλείψει μέτρων και διαμοιρασμού των κινδύνων.

Σχετικά με προτάσεις του Διοικητής της ΤτΕ: Διαβάστε: Λύση στο ασφαλιστικό με ένα μοντέλο 3 πυλώνων
Επίσης πρόσφατη μελέτη της EurobankΑυξήθηκε η συνταξιοδοτική δαπάνη . Μεταρρυθμίσεις χωρίς μέτρα

220 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό

 «Aν δει κανείς την πορεία της χώρας από το 2000 μέχρι το 2015, θα διαπιστώσει ότι για το ασφαλιστικό δόθηκαν 220 δισ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσοστό πολύ υψηλότερο από το χρέος της χώρας», υπογράμμισε κατά την εισήγησή της η πρόεδρος του «ΔΙΚΤΥΟΥ» για τη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας ότι τα ελλείμματα που καλύφθηκαν στο ασφαλιστικό από την κρατική χρηματοδότηση αντιπροσώπευαν  το 83% της αύξησης του χρέους.

«Το ότι δεν λύσαμε το ασφαλιστικό μας ήταν βασική αιτία της χρεοκοπίας. Το καταλαβαίνουμε αυτό; Το αποδεχόμαστε αυτό; Να λοιπόν μια βασική, η πλέον βασική, διαρθρωτική αλλαγή στην οποία πρέπει να συναινέσουμε στην Ελλάδα», πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Η ίδια έκανε λόγο για «αδικία σε βάρος των νέων γενεών», σημειώνοντας ότι 100.000 νέοι επαγγελματίες έκλεισαν τα βιβλία τους και πιθανότατα βρίσκονται σήμερα στην παραοικονομία, καθώς «δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το θέμα των τεράστιων ασφαλιστικών εισφορών».

«Δεν γίνεται άνθρωποι που έχουν 20 χρόνια εργάσιμου βίου να έχουν ίδια σύνταξη με ανθρώπους που έχουν 40 χρόνια εργάσιμου βίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία επεσήμανε αφενός ότι 2,65 εκατ. συνταξιούχοι καλούνται να ζήσουν από 3,66 εκατ. εργαζόμενους, αφετέρου ότι ο μέσος όρος των συντάξεων είναι υψηλότερος από το εισόδημα των εργαζομένων.

Οι συντάξεις εμποδίζουν την έξοδο από την κρίση

Η οικονομία και το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι ανεξάρτητες παράμετροι. «Οι συντάξεις ήταν κυρίως υπεύθυνες για την κρίση στην Ελλάδα, οι συντάξεις είναι που και τώρα εμποδίζουν την έξοδο από την κρίση. Και στις δύο περιπτώσεις τα αίτια βρίσκονται στα χαρακτηριστικά που καθιστούν τις συντάξεις παρόμοιες με το εθνικό χρέος», τόνισε στο συνέδριο ο Οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς Πλάτων Τήνιος. Ο κ. Τήνιος μίλησε για την ανάγκη οι συντάξεις να επιφέρουν λιγότερο βάρος στη μελλοντική παραγωγή, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι απλώς ζήτημα περιορισμού δαπανών αλλά και εξεύρεσης τρόπων διαμοιρασμού των βαρών κατά μήκος της κοινωνίας. «Στο πλαίσιο αυτό, για την εξεύρεση ενός νέου μοντέλου σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχουν πολλά να προσφέρουν, ιδίως, ο χρηματοοικονομικός τομέας και η ασφάλιση».

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο ζήτησαν την αποδοχή του προβλήματος ως βασικό μέσο στην εξεύρεση λύσης. Οσο η λύση αργεί τόσο τα μέτρα θα είναι πιο σκληρά παραδέχτηκαν. Αν οι προτάσεις, δε χρησιμοποιηθούν λαϊκιστικά τότε κινδυνεύουν τότε η χώρα δεν θα ανακάμψει και οι επόμενες γενεές κινδυνεύουν να μην πάρουν συντάξεις. 


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις