Μια σειρά σαρωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και μειώσεων επιτοκίων ανακοίνωσαν η κεντρική τράπεζα της Κίνας και οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές Αρχές, καθώς το Πεκίνο εντείνει τις προσπάθειες να στηρίξει την ανάπτυξη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τον εμπορικό πόλεμο.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) θα μειώσει το επταήμερο επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς κατά 10 μονάδες βάσης, από το 1,5% στο 1,4%, δήλωσε ο διοικητής της, Pan Gongsheng σε συνέντευξη Τύπου. Η μείωση αυτή θα συμπαρασύρει και το βασικό επιτόκιο δανεισμού (loan prime rate) κατά περίπου 10 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τον ίδιο.
Η κεντρική τράπεζα θα μειώσει επίσης τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) των τραπεζών κατά 50 μονάδες βάσης, απελευθερώνοντας ρευστότητα ύψους 1 τρισ. γουάν (138,6 δισ. δολάρια) στην αγορά.
Τα χαμηλότερα επιτόκια θα τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη, ενώ η χαλάρωση του RRR θα ισχύσει από τις 15 Μαΐου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Xinhua.
Ανακοινώθηκαν επίσης μέτρα για τη στήριξη της χρηματοδότησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η τεχνολογία και η κτηματαγορά, καθώς και η δημιουργία εργαλείου επαναδανεισμού ύψους 500 δισ. γουάν για την κατανάλωση και τη φροντίδα ηλικιωμένων.
Η PBOC θα μειώσει τα επιτόκια στεγαστικών δανείων του κρατικού Ταμείου Κατοικίας κατά 25 μονάδες βάσης. Τα επιτόκια για δάνεια πενταετούς διάρκειας προς αγοραστές πρώτης κατοικίας θα μειωθούν από 2,85% σε 2,6%.
Παράλληλα, θα μειωθεί σταδιακά στο 0% το ποσοστό των αποθεματικών που πρέπει να διατηρούν οι εταιρείες χρηματοδότησης αυτοκινήτων – από το σημερινό 5%.
Ωστόσο, αυτά τα μέτρα ενδέχεται να έχουν περιορισμένη επίδραση στην εγχώρια ζήτηση για δάνεια, σημείωσε ο Tianchen Xu, ανώτερος οικονομολόγος της Economist Intelligence Unit, επισημαίνοντας ότι «ο δανεισμός δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα επιτόκια».
Η Κίνα προετοιμάζει και νέα μέτρα στήριξης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα, δήλωσε ο Li Yunze, επικεφαλής της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής. Η κυβέρνηση έχει εντείνει τις παρεμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους δασμούς και να ενισχύσει την απασχόληση.
Οι σημερινές ευρείες ανακοινώσεις δείχνουν πως οι αρχές δρουν πλέον με μεγαλύτερη αίσθηση επείγοντος για τη στήριξη της οικονομίας, ενώ η μείωση της πίεσης για υποτίμηση του γουάν δημιουργεί ευνοϊκότερες συνθήκες, σημειώνουν αναλυτές.
Το γουάν εκτός ηπειρωτικής Κίνας έχει ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους, προσεγγίζοντας εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 7,20 έναντι του δολαρίου, μετά την πρόσφατη υποτίμηση έως και τα 7,4287. Μετά τη συνέντευξη Τύπου, το γουάν διαπραγματευόταν στα 7,2227 έναντι του δολαρίου.
«Δεν υπάρχει πλέον πίεση για περαιτέρω υποτίμηση του RMB έναντι του δολαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η PBOC δεν χρειάζεται να ανησυχεί ότι οι μειώσεις επιτοκίων ή RRR θα οδηγήσουν σε εκροές κεφαλαίων ή σε νέα υποτίμηση», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος της Pinpoint Asset Management.
Ωστόσο, λείπουν νέα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, τα οποία πιθανότατα θα ανακοινωθούν μόνο αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαπιστώσουν σαφή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, τόνισε ο Zhang.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Πεκίνου ότι διαθέτει «πλήρη εργαλεία πολιτικής» για χρήση «όταν κριθεί απαραίτητο», η φετινή στήριξη περιορίστηκε σε αποσπασματικά μέτρα. Στην ανώτατη σύσκεψη οικονομικής πολιτικής του Απριλίου, η κινεζική ηγεσία κάλεσε τη χώρα να προετοιμαστεί για «τα χειρότερα σενάρια».
«Είναι πιθανό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να έχουν στα χέρια τους πρώιμα δεδομένα για το πώς επηρεάζεται η οικονομία από το σοκ των δασμών», σημείωσε ο Lynn Song, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην ING, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση», επικαλούμενος τις αποπληθωριστικές πιέσεις και τη φθίνουσα ανάπτυξη.
Περιμένει νέες μειώσεις επιτοκίων κατά 20 μονάδες βάσης και νέα μείωση του RRR κατά 50 μονάδες βάσης φέτος, αν και «η επόμενη κίνηση ίσως καθυστερήσει μέχρι να ξεκινήσει εκ νέου τις μειώσεις η Fed».
Οι αποδόσεις των κινεζικών 10ετών κρατικών ομολόγων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στο 1,636%, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση από το Πεκίνο, ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ θα συναντήσει τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ στην Ελβετία εντός της εβδομάδας, για συνομιλίες σχετικά με τους δασμούς και το εμπόριο — ένα πρώτο σημάδι επανέναρξης του διαλόγου.
Αυτές θα είναι οι πρώτες επίσημα επιβεβαιωμένες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτόξευσε τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα στο εξωπραγματικό 145%, με το Πεκίνο να απαντά επιβάλλοντας επιπλέον δασμούς 125% στις αμερικανικές εισαγωγές.
Οι προγραμματισμένες συνομιλίες ίσως αποτελέσουν σημείο καμπής στον εμπορικό πόλεμο, που έχει αποσταθεροποιήσει τις αγορές και έχει παγώσει το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.