Διεθνή

Η Κομισιόν εκταμίευσε 300 εκατ.ευρώ για την ενίσχυση της Ουκρανίας


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκταμίευσε σήμερα 300 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η εκταμίευση των κεφαλαίων έγινε γρήγορα για να συμβάλει στην ενίσχυση της μακροοικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της «απρόκλητης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας».

Αυτό είναι το αρχικό μέρος μιας πρώτης δόσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου προγράμματος έκτακτης χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία της Ουκρανίας, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ. Περαιτέρω εκταμίευση 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα κεφάλαια (600 εκατ. ευρώ) θα εκταμιευθούν αργότερα εντός του έτους, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεννόησης που υπογράφηκε από την ΕΕ και την Ουκρανία.

Παράλληλα με την εφαρμογή του έκτακτου προγράμματος Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας, η Επιτροπή προετοιμάζει ένα πρόσθετο πρόγραμμα για την περαιτέρω υποστήριξη της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στα τέλη Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι από το 2014, η ΕΕ και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν διαθέσει πάνω από 17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια στη χώρα. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει την παροχή 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία μέσω πέντε προγραμμάτων χρηματοοικονομικής βοήθειας για την εφαρμογή μιας ευρείας ατζέντας μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς, ένα ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα, το κράτος δικαίου και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για να υποστηρίξει την Ουκρανία με επείγουσα βοήθεια. Αυτό περιλαμβάνει τόσο ανθρωπιστική βοήθεια όσο και βοήθεια πολιτικής προστασίας. Την 1η Μαρτίου, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετη χρηματοδότηση από την ΕΕ για δραστηριότητες αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Ένας αδίστακτος δεσπότης προσπαθεί να βυθίσει μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα στην ατυχία. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος του Πούτιν ασκεί όχι μόνο βάναυση στρατιωτική, αλλά και οικονομική πίεση στην Ουκρανία και τον γενναίο λαό της. Η Ευρώπη στέκεται σταθερά στο πλευρό τους. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι σήμερα η ΕΕ εκταμίευσε 300 εκατομμύρια ευρώ σε επείγουσα Μακροοικονομική Χρηματοοικονομική Βοήθεια για τη στήριξη των οικονομικών της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πρώτη δόση του πακέτου οικονομικής βοήθειας 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσα στα τέλη Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές και πακέτα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα