Οικονομία

Η Κομισιόν στέλνει σήμα για τερματισμό των ενεργειακών μέτρων στήριξης


Η Επιτροπή, με έγγραφό της προς το Ευρωκοινοβούλιο, υποστηρίζει ότι δεν συντρέχουν λόγοι παράτασης των μέτρων στήριξης για την ενέργεια

Η Κομισιόν στέλνει σήμα για τερματισμό των ενεργειακών μέτρων στήριξης, καταναλωτών και επιχειρήσεων, επικαλούμενη τη μεγάλη αποκλιμάκωση που έχει σημειωθεί στις τιμές του φυσικού αερίου και εν γένει στην ενεργειακή αγορά το 2023.

Με έγγραφό της προς το Ευρωκοινοβούλιο, η Επιτροπή επισημαίνει πως δεν συντρέχουν λόγοι παράτασης των μέτρων στήριξης από τις χώρες μέλη, υπογραμμίζοντας πως «oι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν πλέον μειωθεί σε λιγότερο από 80 ευρώ/MWh και οι τιμές του φυσικού αερίου όχι μόνο έχουν μειωθεί αλλά και σταθεροποιηθεί, στο βαθμό που οι αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 θεωρούνται λιγότερο πιθανό να συμβούν τον επερχόμενο χειμώνα».

H αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών στην Ευρώπη και δη του φυσικού αερίου είναι εντυπωσιακή, αφού από τα 350 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022, υποχώρησε κάτω από τα 25 ευρώ. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές και παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται άνω του εποχικού μέσου όρου, ενώ είναι πολύ πιθανό να φθάσουν στο 100% κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Θα πιάσουν, δηλαδή, τον εν λόγω στόχο, πολύ πιο πριν το χρονοδιάγραμμα.

Αυτή είναι μια άκρως ενθαρρυντική εξέλιξη ενόψει του επόμενου χειμώνα, όπου η Ευρώπη φαίνεται πως είναι πιο προετοιμασμένη και έτοιμη να ελέγχει αποτελεσματικότητα τις τιμές του φυσικού αερίου, σε σχέση με τον χειμώνα του 2022.

Οι συστάσεις προς την Ελλάδα

Προσφάτως, στην 2η Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας, η Κομισιόν ζήτησε από την Ελλάδα να καταργήσει τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια έως το τέλος του 2023. Η Επιτροπή, μάλιστα,  καλεί την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που θα εξοικονομήσει από την κατάργηση των μέτρων στήριξης, για τη μείωση του ελλείμματος.

Παράλληλα προτείνει, στο ενδεχόμενο ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας τους επόμενους μήνες, να ληφθούν στοχευμένα μέτρα στήριξης και όχι οριζόντια, τα οποία δεν θα πλήξουν τη δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Επιπροσθέτως, στην έκθεσή της προς το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι δεν πρέπει να επεκταθούν οι διατάξεις που επιτρέπουν ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής και για τις ΜΜΕ. Αναφορικά με το ανώτατο όριο εσόδων, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι σχετικές διατάξεις δεν θα επεκταθούν, καθώς «τα οφέλη του ανώτατου ορίου δεν αντισταθμίζουν τον αντίκτυπο στη βεβαιότητα των επενδυτών και τους κινδύνους για τη λειτουργία της αγοράς και την ενεργειακή μετάβαση».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα