Πολιτική

Η κυβέρνηση επέλεξε πρόεδρο- εισαγγελέα ΑΠ- Τέλος στο σίριαλ


Ασκώντας τις συνταγματικές της αρμοδιότητες η κυβέρνηση επιλέγει πρόεδρο και εισαγγελέα Αρείου από τη λίστα των υποψηφίων που πρότεινε η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.  Η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο μετά την άρνηση της ΝΔ να προσέλθει σε διάλογο για την εξεύρεση συναινετικής λίσης.

Μπαίνει έτσι τέλος στο σίριαλ των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων που υποσκάπτουν το κύρος της Δικαιοσύνης, δημιουργώντας σκιές υποψίας και αμφισβήτησης ως προς την ανεξαρτησία των ανώτατων δικαστικών λειτουργών από την πολιτική εξουσία.
Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου ορίζεται η μέχρι τώρα αντιπρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Ειρήνη Καλού, που χειρίστηκε την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ως ανακρίτρια.
Νέα εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη, επίσης αντιπρόεδρος του ΑΠ μέχρι τώρα.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να φέρει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα  τα νομοσχέδια για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, συνεχίζοντας το νομοθετικό της έργο ώσπου να προκηρυχθούν επισήμως εκλογές..

Η απόφαση για τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής της Δικαιοσύνης ελήφθη μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε:

«Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης. Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή. Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες».

Ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε:

«Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η ΝΔ αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της. Δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα