Διεθνή

Η λίρα κατακρημνίζεται αλλά ο Ερντογάν το… χαβά του με τα επιτόκια


Τι κι αν επανειλημμένα οι αγορές τον τιμωρούν για τις μεθόδους χειραγώγησης που εξασκεί εις βάρος της ανεξάρτητης (;) Κεντρικής Τράπεζας; Τι κι αν κάθε φορά που διατάσσει μείωση των βασικών επιτοκίων, η λίτρα κατρακυλά με πρόσφατο παράδειγμα αυτό συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες; Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το… χαβά του και υπεραμύνεται της πολιτικής μείωσης των επιτοκίων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν, ο  πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως δεν θα υποστηρίξει ποτέ αυξήσεις επιτοκίων και «δεν θα συμβιβαστεί ποτέ πάνω σ' αυτό», υπεραμυνόμενος για μια ακόμη φορά της πρόσφατης μείωσης των επιτοκιών που προκάλεσαν πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως η πρόσφατη αστάθεια των ισοτιμιών δεν βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη για την προώθηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα μέσω κρατικών τραπεζών.

Επιπρόσθετα ο… αμετανόητος Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει δεχθεί σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση, για τους χειρισμούς του στα θέματα της οικονομίας, δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει άποψη ότι τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι περιμένει πως ο πληθωρισμός θα πέσει πριν από τις εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023.

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έχει μειωθεί φέτος μέχρι και 45% έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει το επιτόκιό της κατά 400 μονάδες βάσης από το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός καλπάζει με ετήσιο ρυθμό 20%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα