Οικονομία

Η λίστα με τα 1.060 χρυσά νομίσματα που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ


Ο κατάλογος της ΑΑΔΕ με τις χρυσές εκδόσεις 158 χωρών που χαρακτηρίζονται «επενδυτικός χρυσός» για το 2023

Τον κατάλογο με τα χρυσά νομίσματα που εκδόθηκαν ή εξακολουθούν αν εκδίδονται παγκοσμίως και χαρακτηρίζονται ως «επενδυτικός χρυσός» και απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ κοινοποίησε η ΑΑΔΕ με εγκύκλιο του διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (Ε.2012/7.3.2023), για το 2023 στη σχετική λίστα της ΑΑΔΕ εντάσσονται τα 1.060 χρυσά νομίσματα που έκοψαν 160 χώρες.

Στα συγκεκριμένα χρυσά νομίσματα επενδύουν κατά κανόνα οι συλλέκτες, αλλά και απλοί επενδυτές, ενώ η τιμή τους διαμορφώνεται ανάλογα με τη ζήτηση, την έκδοση, τη σπανιότητα, την καθαρότητα και το βάρος τους και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα βρουν στα ανταλλακτήρια χρυσού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, ορισμένα χρυσά νομίσματα, έχουν κοπεί από χώρες οι οποίες σήμερα δεν υπάρχουν, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία και η Τσεχοσλοβακία, οι οποίες έχουν διασπαστεί σε περισσότερες χώρες.

Απούσα από τον κατάλογο των 160 χωρών με αναγνωρισμένα νομίσματα στην κατηγορία του «επενδυτικού χρυσού», είναι η Ελλάδα, η οποία δεν έχει κόψει χρυσό νόμισμα, το οποίο να έχει τα συγκεκριμένα  χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, έχουν χρυσά νομίσματα σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, γειτονικές μας χώρες, όπως η Αλβανία, η Τουρκία και η Βουλγαρία, το Βατικανό, επίσης οι ΗΠΑ και, φυσικά, όλες οι χώρες που αποκαλούνται φορολογικοί παράδεισοι.

Αξιοσημείωτο είναι πως η Μ. Βρετανία, εκτός από τη γνωστή μας, χρυσή λίρα Αγγλίας, έχει εκδώσει συνολικά 26 χρυσά νομίσματα με τις αξίες τους να ποικίλουν.

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ κοινοποίησε τον Κανονισμό της ΕΕ (2022/C 448/04), με τον κατάλογο των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του ειδικού καθεστώτος, για τον επενδυτικό χρυσό.

Όπως εξηγεί ο Κανονισμός, τα νομίσματα που περιλαμβάνει ο παρών κατάλογος θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 344 και, επομένως, αντιμετωπίζονται ως επενδυτικός χρυσός σε αυτά τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2023.

Όπως σημειώνεται, ένα νόμισμα μπορεί να απαλλάσσεται από τον φόρο προστιθεμένης αξίας, έστω και αν δεν αναφέρεται στον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή, τα οποία θεσπίζονται από τις σχετικές διατάξεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (οι οποίες έχουν ενσωματωθεί ως ανωτέρω στο εσωτερικό μας δίκαιο) κι όπως επισημαίνεται και στην σκέψη ε) του ανωτέρω επεξηγηματικού σημειώματος, ο κατάλογος των χρυσών νομισμάτων καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομασία νομίσματος.

Ακόμη υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση πωλήσεων χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια του χαρακτηρισμού ως «επενδυτικού χρυσού» υφίσταται η υποχρέωση των υποκείμενων στο φόρο, κάθε έτος, να υποβάλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα στο Τμήμα Α' - Φ.Π.Α. της Διεύθυνσης Εφαρμογής Έμμεσης Φορολογίας κατάλογο των νομισμάτων που πούλησαν, συμπληρωμένο με τα αναγνωριστικά στοιχεία των νομισμάτων αυτών (μικτό βάρος, περιεκτικότητα σε χρυσό, έτος και χώρα κοπής, ημερομηνία και τιμή τελευταίας πώλησης συγκεκριμένου νομίσματος). Σημειώνεται ότι όσον αφορά στη τιμή πώλησης αυτή πρέπει να είναι προγενέστερη της 1ης Απριλίου εκάστου έτους.

Ο κατάλογος καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομαστική αξία νομίσματος. Στην ίδια κατηγορία νομισμάτων, η ταξινόμηση γίνεται κατά αύξουσα αξία του νομίσματος.

Επίσης, στον κατάλογο, η ονομαστική αξία του νομίσματος αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα που αναγράφεται σε αυτό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η νομισματική μονάδα δεν αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες στο νόμισμα, εφόσον είναι δυνατόν, η ονομαστική αξία του αναφέρεται σε παρένθεση.

Αναλυτικότερα ο κατάλογος των χρυσών νομισμάτων που χαρακτηρίζονται επενδυτικός χρυσός περιλαμβάνεται στον Κανονισμό της ΕΕ (2022/C 448/04), ο οποίος είναι εδώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα