Επιχειρήσεις

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η Πανευρωπαϊκή σύνταξη


Ελλάδα: Νέες περικοπές στην Εθνική Σύνταξη αν δεν αναμορφωθεί το σύστημα

Στην αναμόρφωση των συνταξιοδοτικών συστημάτων έχουν προχωρήσει τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα. Οι πολίτες θα πρέπει να εισφέρουν περισσότερα και για μεγαλύτερη περίοδο προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους κατά την περίοδο της συνταξιοδότησης σημειώνει ο ΟΟΣΑ σε έκθεση τον Δεκέμβριο του 2016. Λίγο αργότερα στα μέσα Φεβρουαρίου η Insurance Europe παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις για το συνταξιοδοτικό ζήτημα.

της Ελενας Ερμείδου

Με το δεδομένο ότι η βιωσιμότητα και η επάρκεια του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο μιας επιτυχημένης κοινωνίας και οικονομίας, η Ιnsurance Europe παρουσίασε την έκδοση «Α blueprint for pensions» σε εκδήλωση με τίτλο «Save4ourFuture». Η Insurance Europe αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση του «A Blueprint for Pensions» προκειμένου να καταστήσει την έκδοση αυτή εργαλείο ενημέρωσης στο θέμα των συντάξεων τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ξεκινώντας, παρουσιάζει το ρόλο των ασφαλιστών στο συνταξιοδοτικό σύστημα των τριών πυλώνων για την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος και στη συνέχεια συστήνει λύσεις στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης έτσι ώστε οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποταμιεύουν επαρκώς και με σωστό τρόπο για τη σύνταξή τους.

Επιπλέον οι προτάσεις της Insurance Europe αφορούν και στη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση πανευρωπαϊκoύ συνταξιοδοτικού προϊόντος (pan-European Pensions Product) τονίζοντας τον υποστηρικτικό ρόλο ενός τέτοιου προϊόντος σε κάθε εθνική προσπάθεια για τη μείωση του συνταξιοδοτικού ελλείμματος καθώς και στην ενεργοποίηση των μακροχρόνιων επενδύσεων.

Η Ελλάδα μοναδική χώρα με αναχρονιστικό σύστημα

Στην Αθήνα, σε αντίθετη περίπτωση παρά το δημοσιονομικό βάρος, και κατά περίπτωση στην χώρα και το δημοσιονομικό δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συνταξιοδοτικού, με αποτέλεσμα να τίθενται άμεσα ο κίνδυνος της περαιτέρω φτωχοποίησης των συνταξιούχων και όσων τα επόμενα χρόνια θα βγουν στην σύνταξη.

Η Ελλάδα είναι παγιδευμένη σε ιδεοληψίες και σε πολιτικά συμφέροντα. Το ασφαλιστικό της σύστημα βασίζεται στο αναδιανεμητικό την στιγμή που τα δημοσιονομικά του κράτους παρουσιάζουν σοβαρά πρόβλημα και για το πρόβλημα αυτό ευθύνεται μεταξύ των άλλων το ασφαλιστικό σύστημα. Από την μία στιγμή η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να πάρει μέτρα για μειώσεις συντάξεων, το γνωστό «ούτε ένα ευρώ» την ίδια στιγμή παίρνει μέτρα όλο πιο αυστηρά, μειώνοντας τις συντάξεις. Ο νόμος του Κατρούγκαλου δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, γεγονός που το έχει επισημάνει το ΔΝΤ με το κόστος της καθυστέρησης των μεταρρυθμίσεων να το πληρώνει η πραγματική οικονομία. Οσο πιο σύντομα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την δόμηση των τριών πυλώνων ασφάλισης όπως γίνεται στην Ευρώπη, τόσο μικρότερο, όσο είναι εφικτό πλέον λόγω των καθυστερήσεων το κόστος των μεταρρυθμίσεων για τους πολίτες και τους ήδη και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι πολύ άμεσα από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου , το πιθανότερο είναι να ξεκινήσεις νέος γύρος μειώσεων στις εθνικές συντάξεις

Σημειώνεται σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 και άνω σε σχέση με αυτόν μεταξύ των ηλικιών 15-64 αναμένεται να διπλασιαστεί μεταξύ 2013-2060 .

Η έκδοση «A blueprint for pensions» διατίθεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Insurance Europe στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.insuranceeurope.eu/blueprint-pensions


Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις