Οικονομία

Η πανάκριβη ενέργεια στενεύει τα περιθώρια για πρόσθετα μέτρα


Στα ύψη οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος – Το ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί με ανησυχία

Ο υποτροπιασμός της ενεργειακής κρίσης και η εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου – ηλεκτρικού ρεύματος κατά τις τελευταίες ημέρες, λειτουργεί υπονομευτικά ως προς το εύρος του πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου που έχει δημιουργηθεί και έχει ως σκοπό την παροχή πρόσθετων μέτρων στήριξης. 

Οι ενεργειακές τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα τις τελευταίες ημέρες και αν δεν συντελεστεί κάποια σημαντική αποκλιμάκωση έως το τέλος Αυγούστου, αυτό θα σημάνει πρακτικά το εξής: θα αυξηθεί σημαντικά-περισσότερο απ’ ότι είχε αρχικά υπολογιστεί- το κόστος κρατικής παρέμβασης και επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Από τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί, χάρη κυρίως στην εξαιρετική πορεία του τουρισμού και των φοροεσόδων, ένα σημαντικό ποσό θα διατεθεί για το κόστος επιδότησης των ενεργειακών τιμολογίων, στενεύοντας έτσι τα περιθώρια για την παροχή αρκετών πρόσθετων μέτρων, όπως σχεδιάζει να πράξει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, πάντως, στο μπαράζ των δημόσιων τοποθετήσεών του σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης, κρατάει μικρό καλάθι, σημειώνοντας διαρκώς πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο. Είναι προφανές πως το οικονομικό επιτελείο περιμένει πως θα εξελιχθεί η πορεία των ενεργειακών τιμών σ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, να διαπιστώσει την ακριβή ζημία που προκλήθηκε στον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και κατόπιν να προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.

Πάντως τα… μηνύματα που έρχονται από την αγορά ενέργειας είναι εξόχως αποθαρρυντικά. Χθες η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου (ΤΤF) παράδοσης Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε έως τα 216,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα έφτασε έως τα 210 ευρώ. Προς τα πάνω και μάλιστα με τρόπο δυναμικό κινούνται και οι τιμές χονδρικής ρεύματος. Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, η μέση τιμή προσεγγίζει το φράγμα των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα και διαμορφώνεται στα 394 ευρώ . Η μέγιστη τιμή είναι 489 ευρώ και η ελάχιστη 320 ευρώ, με τη ζήτηση μειωμένη στις 175 γιγαβατώρες. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής 45% έχει το αέριο, 27,5% οι ΑΠΕ, 10,2% ο λιγνίτης, 6,7% οι εισαγωγές και 6,5% τα υδροηλεκτρικά.

Επίσης στο ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το συμβόλαιο της Γαλλίας για την ηλεκτρική ενέργεια, που αφορά τη νέα χρονιά ανέβηκε έως και 4,4%, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 600 ευρώ! Το αντίστοιχο γερμανικό συμβόλαιο για το 2023, έφτασε στα 446 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αιτία και η ξηρασία...

Μεγάλη συμβολή στην «αναζωπύρωση» της ενεργειακής κρίσης έχει οι κλιματολογικές συνθήκες και δη η ξηρασία που επικρατεί στην Κεντρική Ευρώπη και «στεγνώνει» κομβικές υδάτινες αρτηρίες, όπως ο Ρήνος .  Αυτή η δυσμενής εξέλιξη που αποτελεί μέρος του συνολικού ενεργειακού προβλήματος, απειλεί να περιορίσει τις αποστολές ενεργειακών προϊόντων και άλλων εμπορευμάτων στην Ευρώπη και έχει ήδη προκαλέσει ανησυχία και αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά ενέργειας.

Ο σχεδιασμός για το πακέτο μέτρων

Τα νέα μέτρα στήριξης θα περιλαμβάνονται και θα περιγράφονται λεπτομερώς στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που προτίθεται να καταθέσει το οικονομικό επιτελείο τον Σεπτέμβριο. Στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου είναι στο πακέτο μέτρων να περιλαμβάνονται η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η χορήγηση «επιταγής ακρίβειας», όπως επίσης και η επίσπευση στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Επίσης πάντα στα υπόψιν του ΥΠΟΙΚ είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2023 για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα