MEDSin

Η Takeda στηρίζει την έκδοση βιβλίου με συνταγές για άτομα με ΙΦΝΕ


 Ένα βιβλίο με συνταγές για την καθημερινή διατροφή των ατόμων με ΙΦΝΕ, ήταν το έναυσμα να συνεργαστούν το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛΙΓΑΣΤ),  o Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδος (HELLESC), ο σεφ Ηλίας Μαμαλάκης και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Μερόπη Κοντογιάννη.

Το βιβλίο με τίτλο «Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με...ευαισθησία» απευθύνεται σε άτομα με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου και του Ήπατος (ΙΦΝΕ) και η έκδοσή του υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας TAKEDA.

Σύμφωνα με το ΕΛΙΓΑΣΤ ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν αυτά τα άτομα είναι οι διατροφικές τους ανάγκες. Τα συμπτώματα των ατόμων με ΙΦΝΕ, δηλαδή ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn, μπορεί να επηρεάζονται σημαντικά από τις διατροφικές τους συνήθειες κυρίως σε φάση έξαρσης της νόσου, ενώ τα άτομα αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερη και συνεχή απασχόληση με τη διατροφή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές εκφράσεις των ΙΦΝΕ αλλά και πληθώρα φαρμακευτικών και χειρουργικών παρεμβάσεων, οι διατροφικές ανάγκες των ατόμων αυτών ποικίλλουν και συχνά πρέπει να εξατομικευθούν.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΕΛΙΓΑΣΤ πήρε την πρωτοβουλία να εκδώσει το συγκεκριμένο βιβλίο και απευθύνθηκε στο γνωστό συγγραφέα και σεφ Ηλία Μαμαλάκη και στην ειδική διατροφολόγο Μερόπη Κοντογιάννη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Στόχος του βιβλίου ήταν να δοθούν υπό μορφή ερωτο-απαντήσεων αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και συμβουλές στον πάσχοντα από ΙΦΝΕ  και παράλληλα να προστεθεί γεύση και ποικιλία στο διαιτολόγιό τους, παρουσιάζοντας ελαφρές αλλά συγχρόνως νόστιμες εκδοχές φαγητών που συνήθως καταναλώνουν τα άτομα με ΙΦΝΕ.  

Ο Πρόεδρος του ΕΛΙΓΑΣΤ κ. Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης σημείωσε ότι το βιβλίο “Νόστιμες συνταγές για πεπτικό με...ευαισθησία”  προσπαθεί με τη βοήθεια των συγγραφέων να δώσει χρήσιμες συμβουλές και εύγεστες λύσεις σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες των συχνότερων περιπτώσεων ασθενών με ΙΦΝΕ.

Ενώ, η Πρόεδρος του HELLESCC κα Αλεξάνδρα Γκλιάτη συμπλήρωσε πως κάθε προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των ασθενών με ΙΦΝΕ είναι σημαντική.

Η καθηγήτρια κα Μερόπη Κοντογιάννη επεσήμανε ότι  εξαιτίας της χρονιότητας των νοσημάτων αυτών πολλές φορές τα άτομα αναζητούν πληροφορίες για τη συνιστώμενη διατροφή σε αμφίβολης εγκυρότητας δημοσιεύματα και ιστοσελίδες και πολύ συχνά υιοθετούν “ειδικές δίαιτες” και ενδίδουν στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που υπόσχονται “ανοσορρυθμιστική” δράση. Δεδομένου λοιπόν, ότι τα σωστά ενημερωμένα άτομα αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά το νόσημά τους, γι αυτό και προέβησαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου.

Τέλος, ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης είπε ότι μέσα από αυτό το βιβλίο προσπάθησε να «νοστιμίσει» το φαγητό των ανθρώπων που πάσχουν από ΙΦΝΕ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις