Επιχειρήσεις

Η IDEAL Holdings αποκτά τα Attica Stores – Ηχηρό deal στο λιανεμπόριο


Με μιά νέα εντυπωσιακή εξαγορά η Ideal Holdings  διευρύνει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, επεκτείνεται δυναμικά στο λιανεμπόριο και παράλληλα διευρύνει την μετοχική της βάση. Οπως ανακοίνωσε επίσημα, αποκτά το 100% των μετοχών της εταιρείας που ελέγχει τα Attica Stores, καταβάλλοντας τίμημα 100 εκατ.ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 35 εκατ. "επιστρέφουν" στην Ideal ως αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως προβλέπεται από τη συμφωνία οι νυν μέτοχοι των attica θα καλύψουν ΑΜΚ της Ideal Holdings και θα αγοράσουν επιπλέον ίδιες μετοχές της. Εισφέροντας συνολικά περίπου 35 εκατ. ευρώ θα αποκτήσουν συμμετοχή 17,36%.

Η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί  με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, ενώ θα διατεθεί και πακέτο ιδίων μετοχών στα 4,15 ευρώ (τρέχουσα τιμή 4,9 ευρώ).

Επισημαίνεται ότι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας των Attica Stores είναι οι επιχειρηματίες  Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Κωνσταντίνος Τσουβελεκάκης και Αλέξης Σγουμπόπουλος. Σημαντικά ποσοστά κατέχουν επίσης οι εφοπλιστές Παναγιώτης και Θανάσης Λασκαρίδης, ο όμιλος Τσάκου, το Ίδρυμα Ωνάση  και οι επιχειρηματίες Ευτύχης Βασιλάκης (Aegean, Autohellas) και Γιάννης Σαραντίτης. 

Η επίσημη ανακοίνωση

H IDEAL Holdings διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων της με μια νέα επένδυση ύψους €100 εκατ., για την εξαγορά του 100% των πολυκαταστημάτων attica.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 100% των μετοχών της KT Golden Retail Venture Limited («ΚΤ»), η οποία κατέχει το 100% των μετοχών της Αττικά Πολυκαταστήματα Α.Ε. («attica»). Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν κατά τους προσεχείς μήνες.

Με πίστη στην επιχειρηματική και επενδυτική της στρατηγική, η IDEAL Holdings επενδύει σε δυναμικά αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ισχυρό μάνατζμεντ, κυρίαρχη θέση στην αγορά, υγιή ισολογισμό, ισχυρές ταμειακές ροές και προοπτικές ανάπτυξης. Η attica λειτουργεί τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, με παρουσία στην Αθήνα (Citylink, Golden Hall, The Mall) και στην Θεσσαλονίκη (Mediterranean Cosmos, Tsimiski).

Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου της στην Ελλάδα και από την ίδρυσή της το 2005 μέχρι και σήμερα έχει επιτύχει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η attica διαχειρίζεται συνολικά 62.000 τ.μ., απασχολεί 2.000 άτομα και συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές. Το 2022 παρουσίασε Κύκλο Εργασιών €190 εκατ., EBITDA €19,3 εκατ., ΚΠΦ €12,4 εκατ. και είχε μηδενικό καθαρό δανεισμό. Το 1ο τετράμηνο του 2023, είχε Κύκλο Εργασιών €58,9 εκατ. έναντι €49,4 εκατ. το 2022, EBITDA €4,84 εκατ. έναντι €1,14 εκατ. το 2022, ΚΠΦ €2,5 εκατ, έναντι ΚΠΦ -0,98 εκατ. το 2022 (όλα τα μεγέθη χωρίς την επίδραση του IFRS 16).

Η IDEAL Ηoldings, μέσα από την επενδυτική αυτή κίνηση, επεκτείνει τη δραστηριότητά της στο λιανικό εμπόριο (retail), έναν τομέα με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ανοδική πορεία – άρρηκτα συνδεδεμένο με την δυναμική του τουρισμού και της γενικότερης οικο-νομίας της Ελλάδας.

Το τίμημα για την συναλλαγή ανέρχεται σε €100 εκατ. και θα καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό €65 εκατ. και από ίδια κεφάλαια €35 εκατ. Συγκεκριμένα, η IDEAL θα προχωρήσει σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία θα αποφασίσει την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων της attica, με την έκδοση 7.869.000 νέων μετοχών στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή.

Ταυτόχρονα, οι μέτοχοι της attica θα αγοράσουν από την IDEAL τις 592.000 ίδιες μετοχές που κατέχει, στην τιμή των €4,15 ανά μετοχή. Η δομή αυτή της συναλλαγής αυξάνει τα Ίδια Κεφάλαια της IDEAL Holdings ενώ οι μέτοχοι της attica θα αποκτήσουν το 17,36% της IDEAL μετά την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Με αυτή την συμφωνία, η IDEAL Holdings μεγαλώνει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο το μετοχικό της σχήμα με νέους ισχυρούς μετόχους, με αποτέλεσμα το τελικό μετοχικό σχήμα της, εκτός από τους ιδρυτές των attica να περιλαμβάνει και γνωστά ονόματα της Ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η παρούσα διοίκηση της attica, που συνέβαλε στην ανάπτυξη και μεγέθυνση της εταιρείας, στην ανάδειξή της ως πρωτοπόρα στον κλάδο της και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας του brand, θα συνεχίσει να διοικεί την εταιρεία, ενδυναμώνοντας παράλληλα τη διοικητική ομάδα της IDEAL.

Ο Πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε:

« Η συναλλαγή αποδεικνύει για άλλη μια φορά την επενδυτική μας φιλοσοφία και την εστίασή μας σε εταιρείες που διαθέτουν: άριστο management, υγιή οικονομικά στοιχεία και ισχυρούς μετόχους, που όλοι μαζί θέλουν να πορευτούν μαζί μας. Η εξαγορά της attica είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή και δημιουργεί αξία για την Ideal Holdings. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, ο στόχος για το 2023 θα είναι να προσεγγίσουμε τα €400 εκατ. σε Κύκλο Εργασιών και τα €50 εκατ. σε EBITDA. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε αναλυτικές πληροφορίες στους επενδυτές μας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα