Τον έλεγχο της ελληνικής παραγωγής πυρομαχικών παίρνει ο ιδιωτικός όμιλος CSG από την Τσεχία, μέσα από μια συμφωνία συμπαραγωγής με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που εγκρίθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση, την ώρα που η Τουρκία κάνει θαύματα στην παραγωγή πυρομαχικών, εξάγοντας τεχνολογία ακόμη και στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η διαχρονική αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων να εξυγιάνουν την παλιά Πυρκάλ (νυν ΕΑΣ), καθώς η κρατική βιομηχανία πυρομαχικών έχει βυθιστεί σε τεράστια οικονομικά προβλήματα και παραγωγική απαξίωση, σε συνδυασμό με τις πιεστικές ανάγκες αναβάθμισης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας πυρομαχικών ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, οδήγησε ουσιαστικά στην παράδοση του εγχώριου παραγωγικού εξοπλισμού σε μια νέα κοινοπρακτική εταιρεία με τον ιδιωτικό τσεχικό όμιλο CSG, η οποία θα διοικείται από τους Τσέχους, παρότι θα έχουν μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής.
Η συμφωνία είχε εγκριθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά παρέμενε έως τώρα ανεφάρμοστη, επειδή είχε προσφύγει εναντίον της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Onex (Ναυπηγεία Ελευσίνας), που τελικά απέσυρε την προσφυγή της και άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του σχεδίου.
Την Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου στη μετοχική σύνθεση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έδωσε την τελική «έγκριση και αποδοχή του Σχεδίου Σύμβασης Μετόχων και Παραρτημάτων της αναφορικά με τη σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ των Εταιρειών "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε." και "MSM Exports s.r.o.", μέλος του Ομίλου CSG» -αυτή ήταν η διατύπωση του θέματος που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
Με βάση τη συμφωνία, τα ΕΑΣ «αδειάζουν» από τις δραστηριότητες της παραγωγής πυρομαχικών, καθώς όλες μεταφέρονται στην κοινή εταιρεία με τους Τσέχους, όπου την πλειοψηφία (51%) θα διατηρήσουν τα ΕΑΣ, αλλά το μάνατζμεντ θα περάσει στους ξένους εταίρους, οι οποίοι θα διορίζουν τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον οικονομικό διευθυντή.
Τα ΕΑΣ θα εισφέρουν την παραγωγική τους μονάδα στο Λαύριο, στην οποία θα μεταφερθεί και ο εξοπλισμός παραγωγής πυρομαχικών του Υμηττού, καθώς εκεί η κυβέρνηση προωθεί το σχέδιο για μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών από πολλές περιοχές της Αττικής.
Η νέα κοινοπρακτική εταιρεία θα αναλάβει τη γόμωση πυρομαχικών (οι κάλυκες θα παράγονται από τους Τσέχους) όλων των κατηγοριών, ανάμεσα τους και τα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών νατοϊκών προδιαγραφών, που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και για τα οποία τα ΕΑΣ και οι Τσέχοι έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Στα παλιά «ΕΑΣ» θα μείνει μόνο η παραγωγή των αντιαεροπορικών βλημάτων Patriot και Iris T.
Ειδικότερα, η συμφωνία για την «αθόρυβη» ιδιωτικοποίηση της παραγωγής πυρομαχικών γίνεται μέσα από μια κοινοπραξία με την MSM, θυγατρική της CSG με έδρα στη Σλοβακία, η οποία θα οργανωθεί ως εξής:
- Θα ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία, η οποία θα αναλάβει να «τρέξει» την παραγωγική δραστηριότητα πυρομαχικών και TNT στη μονάδα του Λαυρίου των ΕΑΣ. Η υποδομή θα παραμείνει υπό τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της ελληνικής εταιρείας, αλλά θα παραχωρηθεί η χρήση της στη νέα, κοινή εταιρεία.
- Η κοινοπραξία θα είναι ειδικού σκοπού και χρονικής διάρκειας 25 ετών με δυνατότητα ανανέωσης. Βασικός στόχος είναι να παραχθούν 1,2 εκατ. βλήματα 155 χιλιοστών.
- Τα ΕΑΣ δεν θα έχουν την κύρια συμμετοχή στην παραγωγή των βλημάτων, αν και είχαν στο παρελθόν τη δυνατότητα πλήρους παραγωγής τους (μεταλλικό περίβλημα και γόμωση). Στο Λαύριο θα γίνεται μόνο η γόμωση των βλημάτων, ενώ τα μεταλλικά περιβλήματα θα κατασκευάζονται στη Σλοβακία.
- Σε ό,τι αφορά την εμπορική δραστηριότητα, η συμφωνία προβλέπει ότι τα παραγόμενα πυρομαχικά δεν θα διατίθενται από την κοινή εταιρεία, αλλά από τους δύο εταίρους της κοινοπραξίας με ποσοστά 50% - 50%.