Ελλάδα

Ικανοποίηση ΠΦΣ για τη διεύρυνση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων


Την ικανοποίησή του για τη διεύρυνση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων και την επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών εκφράζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Όπως σημειώνει, με την ισχυρή βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, επετεύχθη η νέα επέκταση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών ώστε αυτή να αφορά στην πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία λείπουν από τα ράφια του ελληνικού φαρμακείου. Επίσης, η ηλεκτρονική δήλωση αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται, αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή.

Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, και ο ΕΟΦ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εξαγωγών σε έναν νέο μεγάλο αριθμό φαρμάκων, λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές των ελλείψεων τις οποίες συγκέντρωσε και απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ, με 120 φαρμακευτικά σκευάσματα που απουσιάζουν από τα φαρμακεία, με αποτέλεσμα τη διαρκή και έντονη ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών, όπως αναφέρει ο ΠΦΣ.

Ο Σύλλογος προσθέτει ότι τα 120 σκευάσματα που απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ απεδείχθη, τελικά, ότι όλα εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό την αποθεματοποίηση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αναπνευστικά κ.λπ. λόγω και της αυξημένης ζήτησης κατά τους χειμερινούς μήνες σε αυτές τις χώρες.

Ο ΠΦΣ παρακολουθεί στενά και αδιαλείπτως το θέμα των ελλείψεων, το οποίο ανεδείχθη ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά στην υγεία των ασθενών και στην καθημερινότητα του ελληνικού φαρμακείου. Θα συνεχίσει «να επαγρυπνεί για την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, για την ορθή ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας και την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών, στηρίζοντας τις αποφάσεις του υπουργού Υγείας».

Υπενθυμίζεται, ότι ο ΕΟΦ, από την 1η Αυγούστου, προχωρά στην προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για 277 σκευάσματα που παρουσιάζουν ελλείψεις στην ελληνική αγορά.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις