Τουρισμός

Ηλεκτρικά "αεροταξί" στο Αιγαίο από την Libra Group του Γ. Λογοθέτη


Ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL) θα εκτελούν τα επόμενα χρόνια πτήσεις στους ελληνικούς αιθέρες, συνδέοντας την Αθήνα με νησιά του Αιγαίου, με επαρχιακές πόλεις  και τουριστικούς προορισμούς μεταξύ τους.

Δεν χρειάζονται διαδρόμους απογείωσης-προσγείωσης, έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μπορούν να εκτελούν πτήσεις περίπου 480 χιλιομέτρων (250 ναυτικών μιλίων), μεταφέροντας πέντε επιβάτες και έναν πιλότο.

 Τα φέρνει στην Ελλάδα ο όμιλος Libra Group του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, μέσω της θυγατρικής εταιρείας Aria Hotels, που διαχειρίζεται αλυσίδα ξενοδοχείων στην Ελλάδα. .

Οπως ανακοινώθηκε, η Aria Hotels σχεδιάζει να δημιουργήσει 4 vertiports, τα οποία θα υποστηρίζουν ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Ο σχεδιασμός είναι  να τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία, όπως η Αθήνα, η νότια ηπειρωτική Ελλάδα και οι Κυκλάδες, με σκοπό την ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας και την προώθηση του οικοτουρισμού.

Τα νέα vertiports θα περιλαμβάνουν σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά αεροσκάφη και χώρους αναμονής για τους επισκέπτες, χωρίς να απαιτούν μεγάλη έκταση

Πρόκειται για την πρώτη κατασκευή του είδους και αποτελεί μέρος μιας επένδυσης 50 εκατ. ευρώ, για την προώθηση των eVTOL και την ενίσχυση της βιώσιμης οικονομίας στην Ελλάδα.

Η Aria Hotels, με περίπου 70 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα, έχει ήδη ανακοινώσει από το 2022 ότι θα γίνει μία από τις πρώτες εταιρείες φιλοξενίας παγκοσμίως και η πρώτη στην Ελλάδα, που θα διαχειριστεί την λειτουργία  των  καινοτόμων αεροσκαφών eVTOL.

Η ξενοδοχειακή εταιρεία του ομίλου Libra έχει ήδη μισθώσει 10 αμιγώς ηλεκτρικά αεροσκάφη ALIA eVTOL από την LCI, θυγατρική του Libra Group και κορυφαία εκμισθώτρια αεροσκαφών.

Τα αεροσκάφη eVTOL είναι μηδενικής εκπομπής άνθρακα και έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν πέντε επιβάτες και έναν πιλότο ή ωφέλιμο φορτίο έως 635 κιλά. Με μέγιστη εμβέλεια 250 ναυτικών μιλίων και τη δυνατότητα επαναφόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα,  είναι ιδανικά για τη μεταφορά επισκεπτών από την ηπειρωτική Ελλάδα στα νησιά της και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο μεταξύ τους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Libra Group  Μάνος Κουλίγκας, δήλωσε: "Η Libra Group έχει  πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και δεσμεύεται να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της, μεταξύ άλλων μέσω στρατηγικών επενδύσεων που αντικατοπτρίζουν τις απεριόριστες δυνατότητες της χώρας. Μέσω του καινοτόμου έργου των Aria Hotels, σε συνεργασία με τη θυγατρική μας εταιρεία αεροδιαστημικής και τον κορυφαίο παγκόσμιο εκμισθωτή αεροσκαφών LCI, θα υποστηρίξουμε τον βιώσιμο τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου"".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα