Αντιμέτωποι με πληρωμή έξτρα φόρου 22% θα βρεθούν όσοι φορολογούμενοι δεν «κλειδώσουν» -έως το τέλος Δεκεμβρίου- το απαιτούμενο ύψος ηλεκτρονικών αποδείξεων.
Το εν λόγω δυσάρεστο σενάριο αφορά κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι το 2024 θα φορολογηθούν με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα και με τον μηχανισμό προσαυξήσεων. Θα προκύψει δηλαδή, σημαντική αύξηση στα εισοδηματικά όρια που θα πρέπει να δηλώσουν κατ’ ελάχιστον και το 30% του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος θα πρέπει να το «γεμίσουν» με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Επιμέλεια και προσαρμογή σ’ όσα επιτάσσει η φορολογική νομοθεσία πρέπει να επιδείξουν όλοι οι φορολογούμενοι, όχι μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να αποφύγουν το πέναλτι του έξτρα φόρου 22%
Παράδειγμα
Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ θα πρέπει φέτος να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ποσοστό ίσο με το 30% του εισοδήματος του δηλαδή 4.500 ευρώ. Αν η αξία των αποδείξεων του είναι 4.000 ευρώ, για τη διαφορά των 500 ευρώ θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22% δηλαδή 110 ευρώ.
Ποιες ηλεκτρονικές δαπάνες δίνουν έξτρα έκπτωση
Οι δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την έκπτωση φόρου αφορούν:
- Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος
- Υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, μασάζ, φυσικής ευεξίας, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα
- Νομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες
- Υπηρεσίες νοσηλείας κατ' οίκον και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Οι δαπάνες για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.
Οι δαπάνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα, χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες , e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι (e-wallet), paypal].
Ποιες δαπάνες μένουν εκτός του υπολογισμού του πραγματικού εισοδήματος
Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Παράλληλα στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Ποιοι δεν υποχρεούνται να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις
Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
- Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
- Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους.
- Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών
- Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
- Οι φυλακισμένοι