Κίνητρα και μπόνους για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών, μέσω του νέου πλαισίου που διέπει την φορολοταρία και τίθεται σε ισχύ από τον τρέχοντα μήνα. Το ύψος των βραβείων που θα αποδίδονται στους υπερτυχερούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν «πλαστικό» χρήμα για τις αγορές τους, θα φτάνει κλιμακωτά έως τις 50.000 ευρώ.
Παράλληλα εντός του 2022 θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα της έξτρα έκπτωσης έως 5.000 ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα, για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, καθώς και αυτό των ιατρικών αποδείξεων που θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ, είναι να «χτυπηθεί» η φοροδιαφυγή και δη στους επαγγελματικούς κλάδους που ρέπουν συστηματικά προς αυτή.
Αναφορικά με τη φορολοταρία, από αυτό τον μήνα αυξάνονται τα ποσά που διανέμονται στους νικητές, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας. Τα βραβεία της λοταρίας θα φτάνουν κλιμακωτά έως και τις 50.000 ευρώ, ενώ τα Χριστούγεννα το ποσό που θα κληρώνει θα είναι έως και 100.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο και για κάθε μηνιαία κλήρωση
- 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ.
- 70 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 5.000 ευρώ.
- 5 φορολογούμενοι θα κερδίζουν από 20.000 ευρώ.
- Ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.
- Στην κλήρωση του Δεκεμβρίου κάθε έτους, ένας υπερτυχερός θα κερδίζει το ποσό των 100.000 ευρώ.
Επιπροσθέτως, αλλάζει και η βαρύτητα των αποδείξεων-λαχνών στη φορο-λοταρία. Αυτό σημαίνει πως οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας στο 40% του εισοδήματός τους θα έχουν περισσότερους λαχνούς σε σχέση με τον φορολογούμενο που συγκέντρωσε αποδείξεις μέχρι το 30% του εισοδήματός του.
e-αποδείξεις: Πότε δίνεται έκπτωση έως 5.000 ευρώ – Ποιες μετρούν διπλά
Η έκπτωση έως 5.000 ευρώ στο φορολογητέο εισόδημα, θα προσφέρεται σ’ όσους συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται στη «μαύρη» λίστα της ΑΑΔΕ. Πρόκειται για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, ψυκτικούς, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.
Επίσης τα ιατρικά έξοδα που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, πλην της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της αγοράς φαρμάκων, θα λογίζονται στο διπλάσιο «μέγεθος», σε σχέση με τώρα, αναφορικά με την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από ηλεκτρονικές δαπάνες.