ΕΥΖην

In the Eye of the Storm: Σειρά ντοκυμαντέρ έξι επεισοδίων με πρωταγωνιστή το Γιάνη Βαρουφάκη


Το «In the Eye of the Storm» είναι μια σειρά ντοκιμαντέρ έξι επεισοδίων για τον οικονομολόγο και πολιτικό Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του ως υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας το 2015, μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προδώσει το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος και να δεχτεί του όρους της τρόικας.

Λόγω του ρόλου του στην προσπάθεια για την επίλυση της κρίσης χρέους, και παρά την αρνητική δημοσιότητα που δέχθηκε στην Ελλάδα, είναι πλέον αναγνωρίσιμη πολιτική προσωπικότητα στον δυτικό κόσμο και συχνά μιλάει σε ειδησεογραφικούς σταθμούς, όπως το BBC και το CNN. Τα απομνημονεύματά του, Adults In The Room, ονομάστηκαν από τον Guardian ως ένα από τα 100 πιο σημαντικά βιβλία του 21ου αιώνα.

Σε αυτή τη σειρά, ο Βαρουφάκης τοποθετείται σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ, τις επιθέσεις στη δημοκρατία, το φασισμό, την κρίση του καπιταλισμού και τον κίνδυνο της κλιματικής κρίσης. Σε έξι επεισόδια, η σειρά προσφέρει μια πολιτική αφήγηση για το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού: πού βρισκόμαστε, πώς φτάσαμε εδώ και πού πρέπει να πάμε. Ο Βαρουφάκης διερευνά τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, ενώ υποστηρίζει ότι τα κυρίαρχα οικονομικά δεν είναι επιστήμη αλλά ιδεολογία — μια ιδεολογία που έχει σχεδιαστεί για να δικαιολογεί τις αποτυχίες ενός συστήματος που παρακμάζει.

Το In The Eye Of The Storm σκηνοθέτησε ο συγγραφέας και καλλιτέχνης Raoul Martinez, ο οποίος ήταν παραγωγός μαζί με τον Amir Amirani. Οι εκτελεστικοί παραγωγοί περιλαμβάνουν τους Sol Tryon, Erik Felderhof, Waël Kabbani και Mark Mahmoudi. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Hot Docs τον Απρίλιο του 2022.

«Ο Βαρουφάκης είναι κάποιος που έχει δει πώς λειτουργεί η εξουσία στα υψηλότερα επίπεδα και είναι πρόθυμος να μιλήσει για αυτό. Έχω καταλήξει να θεωρώ την εμπειρογνωμοσύνη του, σπάνια στην ειλικρίνειά της, ως αυτή ενός whistleblower, καθώς σηκώνει το πέπλο της λειτουργίας της εξουσίας, η οποία πολύ συχνά καλύπτεται από μυστικότητα», είπε ο σκηνοθέτης Martinez.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα