Αγορές

Η Fed "βάζει φωτιά" στα επιτόκια - Τα αύξησε κατά 0,75%, πάει για 4,40%!


Σε μία ακόμη - την τρίτη εφέτος - επιθετική αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), επιδιώκοντας να βάλει "φρένο" στην επέλαση πληθωρισμού.

 Τα βασικά επιτόκια στις ΗΠΑ διαμορφώνεται πλέον μεταξύ 3% και 3,25%, ενώ στελέχη  προανήγγειλαν δύο ακόμη αυξήσεις το επόμενο τρίμηνο, που θα ανεβάσουν το βασικό επιτόκιο στο 4,40%

Αναγκαστική πλέον καθίσταται ανάλογη κίνηση της EKT, η οποία αναμένεται να αποφασισθεί στην αμέσως προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ της.

Ανοίγει λοιπόν ένας νέος κύκλος γενικευμένης ανόδου του κόστους χρήματος, που  θα έχει άμεση αρνητική επίπτωση στην οικονομία, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα καταστήσει "ακριβότερο" τον δανεισμό κρατών και επιχειρήσεων.από τις αγορές.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Fed για την αμερικανική οικονομία, η ανάπτυξη θα είναι φέτος αναιμική, επιβραδυνόμενη στο 0,2% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,7%.  Θα επιταχυνθεί σε 1,2% το 2023.

Η ανεργία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 3,8% φέτος και θα αυξηθεί την επόμενη χρονιά σε 4,4%

Ο ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος σε 5,4% αντί για 5,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη,

«Η (νομισματική) Eπιτροπή παραμένει ισχυρά προσηλωμένη στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα. «Η Fed εκτιμά ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα είναι κατάλληλες» τονίζεται.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις