Με Άποψη

ΗΠΑ: Μια βαθιά διχασμένη χώρα σε κρίση


Αυτό που είχε γίνει προφανές με την αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από τον απελθόντα πρόεδρο Τραμπ και την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο, επιβεβαιώνεται τώρα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις: Οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα, με έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις και μεγάλες διαφορές απόψεων όσον αφορά τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Μιά κοινωνία σε κρίση, χωρίς ταυτότητα αξιών, με προϊούσα αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών.

“Η Αμερική γύρισε 50 χρόνια πίσω” είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, σχολιάζοντας την απόφαση των -διορισμένων από τον Τραμπ – ανώτατων δικαστών. Ομως την ίδια ώρα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έβγαιναν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν, κόντρα στο “ποτάμι΄' των εκατομμυρίων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την κατάργηση ενός συνταγματικού δικαιώματος.

Ενα βαθιά συντηρητικό, αντιδραστικό κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας αντιμάχεται την πρόοδο και τις ατομικές ελευθερίες, αμφισβητεί το πολιτικό σύστημα, κραδαίνει το Ευαγγέλιο και τις “γραφές” ενάντια στην επιστήμη, στους θεσμούς και στο πολιτικό σύστημα.

Αυτό το κομμάτι υπήρχε πάντα μέσα στην αμερικανική κοινωνία – και δεν ήταν αμελητέο ως μέγεθος. Αναδύθηκε στην επιφάνεια επί προεδρίας Τραμπ, κερδίζει έδαφος,  οργανώνεται και προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο του “τραμπισμού”.

Σύγκρουση εξουσιών

Πολιτικοί σχολιαστές και αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Η απαγόρευση των αμβλώσεων είναι μόνο η αρχή. Μια “μαύρη σελίδα” έχει ανοίξει στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται γενικότερη οπισθοδρόμηση όσον αφορά τα ατομικά δικαιώματα - ιδιαίτερα των γυναικών, των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των μειονοτήτων.

Προς τα πού “φυσάει ο άνεμος” φαίνεται και από το γεγονός ότι μόλις μία ημέρα μετά την έκδοση απόφασης για την απαγόρευση των αμβλώσεων, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να επιτρέψει την οπλοφορία για «λόγους αυτοάμυνας» σε μια σειρά από αμερικανικές Πολιτείες όπου  απαγορευόταν – μεταξύ αυτών και στη Νέα Υόρκη.
Με την απόφαση αυτή οι “δικαστές του Τραμπ” έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τη νομοθετική εξουσία, δεδομένου ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα το Κογκρέσο είχε νομοθετήσει πρώτη φορά για μερικό έλεγχο της οπλοκατοχής.

 Η "σκοτεινή πλευρά" της Αμερικής

Το μεγάλο πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι οι αποφάσεις αυτές που απηχούν ακραία συντηρητικές αντιδραστικές αντιλήψεις, έχουν ευρύτατη αποδοχή στην αμερικανική κοινωνία, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές του Νότου και των κεντροδυτικών πολιτειών.

Η αντιπαράθεση θα οξυνθεί τους επόμενους μήνες, με αφορμή και τις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση του 1/3 του Κογκρέσου. Οι εξελίξεις στην ΗΠΑ θα επηρεάσουν προφανώς πολλές χώρες, όπου βρίσκονται σε άνοδο πολιτικοί σχηματισμοί  με ακροδεξιές, αντιδημοκρατικές απόψεις για τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

   Χ. Ν.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα