Αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικά γραφεία ζήτησαν χθες, Τετάρτη, από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να άρει την υποχρέωση για τους εμβολιασμένους επιβάτες να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός.
"Η ανάκαμψη του τομέα των ταξιδιών και των αερομεταφορών εξαρτάται από την απόφαση της κυβέρνησης να άρει περιορισμούς που δεν αιτιολογούνται πλέον από τις σημερινές συνθήκες", αναφέρουν περίπου τριάντα επαγγελματικοί οργανισμοί σε επιστολή που απευθύνουν στον συντονιστή του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 Τζέφρι Ζιντς.
Την επιστολή αυτή δημοσίευσε στον ιστότοπό του ένας από τους οργανισμούς που την υπογράφουν, ο Airlines for America, μια ομάδα άσκησης πιέσεων που εκπροσωπεί εταιρείες, όπως η American Airlines, η Delta Air Lines και η United Airlines.
Οι τρεις αυτές αεροπορικές εταιρείες προέβλεψαν πρόσφατα ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού Όμικρον, το οποίο είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό αλλά εκ προοιμίου λιγότερο σοβαρό, θα αναβάλει την ανάκαμψη κατά έναν ως δύο μήνες.
"Σαφώς η COVID-19 είναι ευρέως διαδεδομένη στις ΗΠΑ και οι προσπάθειες ελέγχου της εισαγωγής της από τα αεροπορικά ταξίδια έχουν λίγες πιθανότητες να αλλάξουν οτιδήποτε στις σημερινές συνθήκες", επιχειρηματολογούν οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας στην επιστολή τους.
Επίσης γνωστοποιούν ότι η Βρετανία ήρε τα υποχρεωτικά αυτά τεστ για τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε το τέλος των περιορισμών στην Ευρώπη.
"Δημοσκοπήσεις επιβατών δείχνουν ότι τα τεστ πριν από την αποχώρηση συνιστούν σημαντικό παράγοντα στην απόφαση να μην ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό. Οι άνθρωποι δεν θέλουν πολύ απλά να διακινδυνεύσουν να μην μπορούν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ στο τέλος του επιχειρηματικού ή τουριστικού τους ταξιδιού. Κατά συνέπεια, το 2021, τα διεθνή ταξίδια ήταν κατά 75% πιο κάτω από τα επίπεδα του 2019", προσθέτουν.
Έπειτα από μια καταστροφική χρονιά το 2020 για το σύνολο του τομέα των αερομεταφορών, η American Airlines και η United έχασαν χρήματα και το 2021, περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστη.
Η Delta κατάφερε να αλλάξει τους όρους του παιγνιδιού έχοντας καθαρό κέρδος 280 εκατομμυρίων δολαρίων.
Πέραν των προβλημάτων που σχετίζονται με την πανδημία, οι εταιρείες είχαν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος της εργασίας και του καυσίμου.
Χρειάστηκε επίσης να διαχειριστούν στις αρχές Ιανουαρίου την ανάπτυξη νέων ζωνών συχνοτήτων 5G από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας AT&T και Verizon, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν παρεμβολές σε σημαντικά όργανα πτήσης των αεροσκαφών σε περίπτωση κακοκαιρίας.