Αγορές

Ισορροπία τρόμου στις αγορές– Υψηλό ρίσκο, έντονες διακυμάνσεις- Χρήμα στα ομόλογα


 Κλίμα αβεβαιότητας και έντονων ανησυχιών επικρατεί στις αγορές, που φοβούνται ότι οι “περιπέτειες” της Credit Suisse και η κατάρρευση περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε επιφυλακή κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, που ετοιμάζονται να αναλάβουν συντονισμένη δράση για να αποτρέψουν ένα καταστροφικό ντόμινο με τεράστιες επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Εντονες διακυμάνσεις σημειώνονται σήμερα στα χρηματιστήρια, όπου επιθετικά funds και επίδοξοι κερδοσκόποι αναλαμβάνουν “στοιχήματα” υψηλού ρίσκου, ποντάροντας σε γρήγορη ανάκαμψη ή σε περαιτέρω καταβύθιση των μετοχών – κυρίως των τραπεζικών, που γίνονται πάλι ο αδύναμος κρίκος  των αγορών.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα με μεγάλες απώλειες, με τις τραπεζικές μετοχές να βυθίζονται σε δίνη πιέσεων. Η εικόνα βελτιώνεται σταδιακά  και οι απώλειες περιορίζονται, ενώ στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες έχουν γυρίσει σε θετικό πρόσημο. Ο DAX που έχανε 2% έχει καλύψει τις απώλειες, ενώ ο ελβετικός SMI έχει ανακάμψει από -2% σε -0,5%. Ομως στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης η μετοχή της Credit Suisse καταρρέει - και αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 60%!

Παράλληλα, οι μαζικές μετακινήσεις κεφαλαίων από μετοχές σε ομόλογα προκαλούν μινι ράλι στις αγορές ευρωπαϊκών κρατικών χρεογράφων, όπου οι τιμές ανεβαίνουν αλματωδώς – οι αποδόσεις υποχωρούν αντιστοίχως ώς και 15 μονάδες βάσης στα 10ετή.

 Ολα τα ενδεχόμενα για την περαιτέρω πορεία των αγορών είναι ανοικτά. Βασικός παράγοντας η “ψυχολογία” που θα δημιουργηθεί τις επόμενες μέρες, υπό το φώς νέων στοιχείων και εκτιμήσεων για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Αναλυτές και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι η αναταραχή στις αγορές θα συνεχισθεί, αυξάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων και νέων τοποθετήσεων

Μετοχές και δείκτες

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στα “απόνερα” της διεθνούς αναταραχής,  καθώς εξαρτάται  καθοριστικά από τις κινήσεις ξένων χαρτοφυλακίων. Πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πτωτικής πορείας των δύο τελευταίων εβδομάδων και η επιστροφή του ΓΔ πάνω από τις 1.040 μονάδες.

Σήμερα όλοι οι δείκτες ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες, τις οποίες έχουν πλέον καλύψει, ανακάμπτοντας με μεγάλες διακυμ'άνσεις και εναλλαγές προσήμων.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -2,15% στις 998,29 μονάδες και γύρισε ανοδικά μέχρι +0,22% στις 1.022,45. Τώρα βρίσκεται στις 1.020,3 μονάδες σχεδόν αμετάβλητος.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή μεταβολή +0,10%. Κατά 1% ανεβαίνει ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστκε αρχικά μέχρι -4,67%,  ανέκαμψε εν συνεχεία στο +0,98% και τώρα  κερδίζει 0,80%. Πειραιώς +1,6%, Alpha +1%, Eurobank +0,5%, αμετάβλητη η Εθνική. Στο κόκκινο Τρ. Ελλάδος -0,6% και Attica Bank -0,2%,

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips του FTASE25 ΟΛΠ +2,8%, ΟΤΕ +2%, Autohellas +1,7%, ΕΛΠΕ +1,7%, Μυτιληναίος +1,3%. Στον αντίποδα Σαράντης -2,7%, Motor Oil και Τιτάν -2%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ -1,8%,  ΔΕΗ, Βιοχάλκο, ΕλβαλΧαλκόρ και ΟΠΑΠ -1,4%.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα