Διεθνή

Ισραήλ: Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών


Το Ισραήλ αποτέλεσε παγκόσμιο ηγέτη στην εμβολιαστική εκστρατεία στα πρώτα κύματα της πανδημίας του κορονοϊού και η κυβέρνηση της χώρας είχε υιοθετήσει την προσέγγιση “ζούμε με την covid” λίγους μήνες πριν την εμφάνιση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού.

Το στέλεχος αυτό είναι πιο ήπιο από προηγούμενα του κορονοϊού, αλλά αυτό δεν παρηγορεί ιδιαίτερα τους υγειονομικούς του Ισραήλ που εργάζονται στις μονάδες covid, καθώς έχει αυξηθεί και πάλι ο φόρτος εργασίας τους, όπως και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων.

“Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο”, δήλωσε ο Γιοράμ Βάις, υπηρεσιακός γενικός διευθυντής του ιατρικού κέντρου Hadassah στην Ιερουσαλήμ. “Δεν είναι όπως όταν βρισκόμασταν στο πρώτο κύμα που ήταν όλοι γεμάτοι ενέργεια”.

Αν και το Όμικρον προκαλεί αναλογικά μικρότερο αριθμό σοβαρών περιστατικών και θανάτων, ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων στο Ισραήλ είχε εκτοξευθεί σε πάνω από 80.000 στα τέλη Ιανουαρίου, προτού μειωθεί και πάλι τις τελευταίες ημέρες.

Από μόνος του ο αριθμός των μολύνσεων σημαίνει ότι οι μονάδες covid-19 γεμίζουν με γοργούς ρυθμούς, την ώρα που μειώνεται ο αριθμός του υγειονομικού προσωπικού, καθώς πολλοί προσβάλλονται από το Όμικρον, επηρεάζοντας την ποιότητα της φροντίδας.

"Κατά μέσο όρο έχουμε 10% με 15% λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ χρειαζόμαστε 20% με 30% περισσότερους λόγω του αριθμού των ασθενών”, δήλωσε ο Ντρορ Μεβοράχ επικεφαλής της μονάδας covid στο Hadassah.

Καταστροφή ή αντιμετώπιση σαν ενήλικες;

Οι ελλείψεις ανάγκασαν τα νοσοκομεία να μεταφέρουν πόρους προς τις μονάδες covid, περιορίζοντας άλλες επεμβάσεις, και στα μέσα Ιανουαρίου αρκετοί επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση να παρέμβει για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων.

Προειδοποίησαν ότι η ξαφνική εισροή ασθενών σε σοβαρή κατάσταση –οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άνω των 60 ετών και πολλοί έχουν συννοσηρότητες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας-- θα έφερνε στα όριά του το σύστημα υγείας που δεν διαθέτει επαρκείς πόρους και θα προκαλούσε προβλήματα στην οικονομία.

Αλλά η κυβέρνηση του Ισραήλ, έχοντας τη στήριξη άλλων επιστημών και με σχεδόν το 65% των 9,4 εκατομμυρίων Ισραηλινών να έχουν λάβει δύο ή και τρεις δόσεις εμβολίου κατά της covid-19, επέμεινε σε μια πιο ήπια προσέγγιση.

Έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς και καλεί τους πολίτες να υποβάλλονται σε τεστ και να παραμένουν σπίτια τους αν είναι άρρωστοι. Τον Ιανουάριο μείωσε τον χρόνο της αυτοαπομόνωσης και της καραντίνας για τους μαθητές που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Για τον Ντβιρ Αράν, επιστήμονα στο Technion – το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ισραήλ στη Χάιφα-- , η πολιτική της κυβέρνησης αναφορικά με την πανδημία είναι “σα να παρακολουθώ μια σύγκρουση τραίνου σε αργή κίνηση”.

Αλλά άλλοι επαγγελματίες χαιρετίζουν την πολιτική αυτή, με την οποία οι πολίτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι οποιοσδήποτε περιορισμός δεν είναι πιθανό να ανασχέσει σημαντικά την εξάπλωση του Όμικρον που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό.

“Η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διαχειρίζεται έναν παιδικό σταθμό, να διασφαλίζει ότι μένεις σπίτι σου όταν είσαι άρρωστος”, δήλωσε ο Γιαέλ Χαβίβ- Γιαντίντ επικεφαλής της μονάδας εντατικής θεραπείας στο ιατρικό κέντρο Sheba. “Να είστε υπεύθυνοι. Να φοράτε μάσκα και να κάνετε το εμβόλιο”, τόνισε.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα