Οικονομία

Ιστορικό ρεκόρ τιμής ρεύματος στην Ελλάδα: Πήγε σήμερα μέχρι €936,33!


Εκτός ελέγχου κινείται πλέον η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία σημειώνει διαδοχικά ρεκόρ σε πολλές χώρες, προκαλώντας  "συναγερμό" στην ΕΕ. Αίσθηση προκάλεσε χθες η εκτίναξη της τιμής πάνω από τα 1.000 ευρώ/MWh στη Γερμανία. Σήμερα τη σκυτάλη των ρεκόρ παίρνει η χώρα μας: Στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η ανώτατη χονδρεμπορική τιμή έφθασε σήμερα τα 936,33 €/MWh, που αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Η μεσοσταθμική τιμή της ημέρας διαμορφώνεται σε 671,14 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Μετά τη νέα σημερινή άνοδο η μέση τιμή του Αυγούστου διαμορφώνεται στα 427,83 ευρώ ανά MWh και είναι 27% υψηλότερη από την αντίστοιχη του Ιουλίου.

 Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η άνοδος της μέσης τιμής θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο και θα επηρεάσει τους λογαριασμούς κατανάλωσης που πρέπει να πληρωθούν εντός του Οκτωβρίου. Θα καταστεί λοιπόν απολύτως αναγκαία η συνέχιση των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων με "γενναίες"  επιδοτήσεις.

 "Αντίδοτο" η επιβολή πλαφόν

Το πρόβλημα είναι πλέον πανευρωπαϊκό, αναγκάζοντας την ηγεσία της ΕΕ να αναθεωρήσει τις επιλογές της. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε χθες ότι το μοντέλο της αγοράς σχεδιάστηκε κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες και χρειάζεται τώρα να αλλάξει. Το πιο "προβληματικό"  σημείο του είναι ότι στα Χρηματιστήρια Ενέργειας η τελική χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται από τις ακριβότερες μονάδες φυσικού αερίου που μπαίνουν τελευταίες.

Επί του παρόντος, αποτελέσματα στη μάχη κατά τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας αποδίδει η επιβολή να βάλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην Ισπανία και την Πορτογαλία που επέβαλαν πλαφόν, η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται σήμερα στα 202 ευρώ - περίπου στο 1/3 της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στις άλλες χώρες της ΕΕ!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις