Οικονομία

Ισχυρή ανάπτυξη 2,1% το γ΄ τρίμηνο - Μέτριες επιδόσεις σε εξαγωγές και κατανάλωση


Ισχυρή ανάπτυξη κατέγραψε και το τρίτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς η ελληνική οικονομία,  σημειώνοντας ωστόσο μέτριες επιδόσεις σε εξαγωγές και κατανάλωση. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2023 είχε άνοδο 2,1%, ενώ σε τριμηνιαία βάση (σε σχέση με το β’ τρίμηνο) καταγράφηκε οριακή αύξηση κατά 0,2%.

Το α' τρίμηνο εφέτος είχε καταγραφεί άνοδος του ΑΕΠ κατά 1,9% σε ετήσια σύγκριση και κατά 0,1% σε τριμηνιαία σύγκριση, και το β' τρίμηνο είχε σημειωθεί αύξηση κατά 2,6% και 1,1%, αντίστοιχα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση οι επιδόσεις που κατέγραψαν κομβικοί τομείς της οικονομίας όπως είναι οι εξαγωγές και η κατανάλωση, δεν ξεπέρασαν τη μετριότητα. Εντούτοις είχαν θετικό πρόσημο και συνέβαλαν στη συνολική άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% σε σχέση με το 2022.

Ειδικότερα η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το 3 o τρίμηνο του 2022. Επίσης οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 1,0% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ μεγαλύτερη άνοδο (2,9%) κατέγραψαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών.

Σε τριμηνιαίο επίπεδο

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. 
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. 
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2023. 
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,8%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,0% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2023. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,1%

ΕΛΣΤΑΤ

Tα στοιχεία για το 3ο τρίμηνο 2023 αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 4ο τρίμηνο 2023 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν, σε εκείνον το χρόνο, καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τις κρατικές επιδοτήσεις για την ενέργεια, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.).

ΕΛΣΤΑΤ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα