Αγορές

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο χρηματιστήριο, με στοίχημα την αναβάθμιση


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και ισχυρή ενδοσυνεδριακή αντίδραση σημειώθηκε στο χρηματιστήριο, δημιουργώντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της αγοράς. Με αξιόλογα κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες, σε πρώτο πλάνο οι τραπεζικές μετοχές. Μεγάλος όγκος μετοχών διακινήθηκε στις μετασυνεδριακές δημοπρασίες, με αγοραστικές παρεμβάσεις από ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν "στοιχήματα" για την αποψινή "ετυμηγορία" της DBRS όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν προεξοφλήσει  κατά μεγάλο μέρος την αναβάθμιση, η οποία όμως δεν θεωρείται πλέον βέβαιη.

Εντούτοις,πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων επέλεξαν να ποντάρουν στο αισιόδοξο-θετικό σενάριο αναβάθμισης, δίνοντας ώθηση στο χρηματιστήριο με τις αγοραστικές παρεμβάσεις τους.

Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι το ΧΑ βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή. Ο,τι κι αν αποφανθεί απόψε η DBRS όσον αφορά την πιστοληπτική  αξιολόγηση της χώρας, θα έχει εύλογο αντίκτυπο στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων.

Το ψυχολογικό κλίμα επιβαρύνεται και από τις εικόνες βιβλικού Κατακλυσμού και καταστροφής στη Θεσσαλία, που αποκαλύπτουν τις αδυναμίες και την αναποτελεσματικότητα του "επιτελικού κράτους", δημιουργώντας και πολιτικό θέμα. Προβληματισμός επικρατεί και όσον αφορά  τις επιπτώσεις στην οικονομία και στα δημοσιονομικά, καθώς το κόστος αποκατάστασης των ζημιών θα είναι τεράστιο

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρά κέρδη, τα οποία γρήγορα εξανεμίστηκαν και οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν στη συνέχεια στο κόκκινο. Από τις 13:30 ξεκίνησε ισχυρή ανοδική αντίδραση, που συνεχίστηκε ώς το κλείσιμο

Ο Γενικός Δείκτης πήγε καθοδικά μέχρι -1,08% (στις 1.234,02 μονάδες) και ανακάμπτοντας σημείωσε υψηλό +1,20% στις 1.262,5. Τερμάτισε στις 1.259,5 μονάδες με άνοδο 0,96%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,04%, κλείνοντας στις 3.053,72 μονάδες. Ο δείκτης των mid caps κέρδισε 1,12%.
  Ο τραπεζικός δείκτης πήγε από -1,35% μέχρι +2,90% και έκλεισε με άλμα +2,19%%. Με θετικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική +3,5%, Πειραιώς +3,3%, Alpha  +2,4%, Attica Bank και Τρ. Ελλάδος +0,9%,, Eurobank +0,3%.

  Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕλβάλΧαλκόρ +4,1%, ΕΥΔΑΠ +1,9%, Cenergy +1,7%, Βιοχάλκο +1,6%, ΟΠΑΠ +1,4%, Σαράντης +1%.

Με αρνητικό πρόσημο Quest -1%, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ -0,7%, Ελλάκτωρ -0,5%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα