Οικονομία

Ισχυρή άνοδος του «εισαγόμενου πληθωρισμού» - Οιωνός για νέο κύμα ανατιμήσεων


Προάγγελος νέου «κύματος» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα κα αγαθά το επόμενο διάστημα, αποτελεί η εκρηκτική άνοδος του λεγόμενου εισαγόμενου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση του δείκτη εισαγωγών στη βιομηχανία, που καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, αποτελεί σημάδι ότι οι ανατιμήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, δεδομένου η τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνουν τους δύο τελευταίους μήνες που διεξάγεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Να θυμίσουμε ότι κατά τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 8,9% και με όλες τις ενδείξεις να υποδεικνύουν ότι θα συνεχίσει την καλπάζουσα πορεία του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο σημείωσε νέα αύξηση 27,2%  σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:
α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 39,3%, και
β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,3%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,7% τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα