Οικονομία

Ισχυρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού – Σήμα στην ΕΚΤ για μείωση επιτοκίων


Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% στην Ελλάδα και στο 2,4% στην Ευρωζώνη, τον Νοέμβριο

Ισχυρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη καταγράφηκε τον Νοέμβριο, εξέλιξη που ενισχύει την προοπτική μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Δυναμώνει τις «φωνές» που υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σε ανεκτά επίπεδα και η ΕΚΤ έχει το περιθώριο-αν όχι την… υποχρέωση- να μειώσει τα επιτόκια.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3% από το 3,8% του Οκτωβρίου και στην Ευρωζώνη «έπεσε» στο 2,4% από το 2,9% του περασμένου μήνα. Το μοτίβο των υψηλών τιμών στα τρόφιμα συνεχίστηκε και τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για το Νοέμβριο, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Νοέμβριο (6,9%, έναντι 7,4% τον Οκτώβριο).  Ακολουθούν οι  υπηρεσίες (4,0%, έναντι 4,6% τον Οκτώβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,9%, έναντι 3,5% τον Οκτώβριο) και την ενέργεια (-11,5%, έναντι -11,2% τον Οκτώβριο).

Πληθωρισμός

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, που δεν προσμετρά στοιχεία με ευμετάβλητες τιμές όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, υποχώρησε στο 3,6% ετησίως από το 4,2% του Οκτωβρίου, επιβραδύνοντας επίσης κατά πολύ περισσότερο από την εκτίμηση των αναλυτών που έκαναν λόγο για έναν ετήσιο ρυθμό στο 3,9%.

Oι πιο έντονες πληθωριστικές πιέσεις καταγράφηκαν στην Σλοβακία με τον πληθωρισμό στο +6,9% ετησίως και ακολούθως στην Κροατία με +5,5%, την Αυστρία με +4,9% και την Σλοβενία με +4,5%. Αντιθέτως στο Βέλγιο ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε με αρνητικό ρυθμό στο -0,7% ετησίως, στην Ιταλία παρουσίασε μικρή αύξηση κατά 0,7% και στην Φινλανδία κατά 0,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα