Πολιτική

Ιταλικές τράπεζες: Ο Ρέντσι προσπαθεί να σώσει τους καταθέτες-ομολογιούχους


 Θα επιτρέψει τελικά η ΕΕ να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ιταλικές τράπεζες με κρατικό χρήμα και χωρίς bail-in, χωρίς δηλαδή να υποστούν ζημία οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι; Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, συντηρώντας την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες στις αγορές, που φοβούνται ότι η κρίση  μπορεί να μεταδοθεί σε όλο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προσπαθώντας να αποφύγει το bail-in, η ιταλική κυβέρνηση έχει βρει ένα «παράθυρο» στους ευρωπαϊκούς  Κανονισμούς, που δίνει τη δυνατότητα  στα κράτη-μέλη να ενισχύουν «προληπτικά» τράπεζες οι οποίες δεν «έπιασαν» τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα stress test της ΕΚΤ.

Προτείνει λοιπόν ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποιήσεων με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και εκδόσεις μετατρέψιμων ομολογιών,  όπου το κράτος θα είναι ουσιαστικά underwriter, δεσμευόμενο να αγοράσει όσες μετοχές ή ομολογίες δεν καλυφθούν από ιδιώτες.

Η Κομισιόν επιμένει ότι ο Κανονισμός είναι σαφής: Αν το κράτος πρόκειται να βάλει χρήματα για την εξυγίανση μιάς τράπεζας, πρέπει να επιβαρυνθούν πρώτα οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι. 

Ο «καυγάς» με τη Ρώμη γίνεται για τους ομολογιούχους: Η κυβέρνηση Ρέντσι θέλει να προστατεύσει τους χιλιάδες μικροομολογιούχους, οι οποίοι στην ουσία δεν είναι επενδυτές αλλά αποταμιευτές-καταθέτες. Όπως έχει διαπιστωθεί, στην Ιταλία εκατοντάδες χιλιάδες αποταμιευτές πείσθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις τράπεζες να μεταφέρουν τα χρήματα τους από  καταθετικούς λογαριασμούς σε εκδόσεις τραπεζικών αξιογράφων για να πάρουν υψηλότερο τόκο, χωρίς να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν ρίσκο.

Μερικές  δεκάδες χιλιάδες αποταμιευτές-ομολογιούχοι έχουν ήδη υποστεί κούρεμα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης-εξυγίανσης τεσσάρων μικρών περιφερειακών τραπεζών.

Στην κόντρα με τις Βρυξέλλες, η Ρώμη υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη διάσωση τραπεζών δεν επιβάλλουν επιμερισμό του κόστους σε ομολογιούχους, όταν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι υποθετικές και η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται προληπτικά.

Η διελκυστίνδα με την ερμηνεία των ευρωπαϊκών κανόνων και την εφαρμογή τους θα συνεχισθεί, αν και όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι το πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα, πριν προκαλέσει ντόμινο στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα και στα χρηματιστήρια.

Συμφωνία δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Αυγούστου, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελέσματων των stress tests της ΕΕ, που θα γίνει στις 29 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις