Την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα στο δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, εξέφρασε η JP Morgan στη νέα έκθεση στρατηγικής και προοπτικών για το 2022. Η αμερικάνικη τράπεζα θέτει ως βασικές της επιλογές τα ιταλικά και ελληνικά ομόλογα.
Ειδικότερα, η έκθεση τονίζει πως ότι η αγορά αποτιμά discount τα ελληνικά ομόλογα, με την αβεβαιότητα γύρω από το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά τη λήξη του PEPP.
Στο κεντρικό σενάριο της JP Morgan, κατά το οποίο τα ομόλογα θα βρίσκονται εντός προγράμματος, η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή και το σταθερό πολιτικό τοπίο, η χώρα μας θα μπορούσε δυνητικά να συναλλάσσεται με πολύ χαμηλότερα spreads στον δείκτη sovereign risk, γεγονός που έλαβε χώρα για μεγάλο μέρος του 2021.
Συγκεκριμένα, θεωρείται πως το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού θα πέσει από τα επίπεδα των 151 μονάδων βάσης στις 125, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, στις 110 μονάδες βάσης το δεύτερο τρίμηνο, στις 115 μονάδες βάσης το τρίτο τρίμηνο και στις 120 μονάδες βάσης το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σε αυτή την περίπτωση θα καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση spreads στων ευρωζώνη.
Παράλληλα, αναμένει απώλειες του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, όντας στο 197% το 2022.
Η αμερικάνικη τράπεζα σύστηνε μακροπρόθεσμη επένδυση σε ελληνικά ομόλογα στις 9 Νοεμβρίου, υπογραμμίζοντας πως η άνοδος στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, μετά το πρόσφατο κύμα ρευστοποιήσεων που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του δ.σ της ΕΚΤ, είναι συγκριτικά μικρότερη με εκείνη των πορτογαλικών ή των ιταλικών ομολόγων.
Η JP Morgan εκτιμά πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ να συνεχιστούν και μετά τη λήξη του PEPP και συστήνει μακροπρόθεσμη επένδυση σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλα δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα δημιουργήσει ένα σχέδιο γέφυρα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο θα ενταχθούν και θα προστατευθούν τα ελληνικά ομόλογα.
Η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής δύναται να αλλάξει το status της ελληνικής οικονομίας, καθότι τα κρατικά ελληνικά ομόλογα δεν θα λογίζονται ως «σκουπίδια» και δεν θα χρειάζονται την προστασία-αγορά τους από την ΕΚΤ, μέσω του τακτικού (APP) και έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP). Η ανάγκη για κατάκτηση του συγκεκριμένου-δύσκολου-όπως αποδεικνύεται στόχου εντός της επόμενης χρονιάς, καθίσταται πιο επιτακτική με δεδομένο ότι: το έκτακτο πρόγραμμα τελειώνει τον Μάρτιο του 2022 και ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από την ΕΚΤ, αν τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας ή στο απευκταίο σενάριο, θα γίνουν πάλι έρμαια των αγορών.
Προ ημερών, ο οίκος Moody's, ενώ όλα καταδείκνυαν πως θα προβεί σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, ακολουθώντας τα βήματα της Standard & Poor’s, δεν εξέδωσε έκθεση για την ελληνική οικονομία, όπως ήταν προγραμματισμένο, κλείνοντας άδοξα τον κύκλο των reviews της ελληνικής αξιολόγησης για το 2021. Ο οίκος αξιολογεί την ελληνική οικονομία στο Ba3 με σταθερές προοπτικές, δίνοντας στη χώρα τη χαμηλότερη βαθμολογία (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα), καθώς οι S&P, Fitch και DBRS βαθμολογούν όλες την Ελλάδα δύο σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.