Οικονομία

Και τα crypto στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Τι έγινε στην Κύπρο το 2013


Μπαίνουν και τα κρυπτονομίσματα στις διευρυμένες δυτικές κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Κομσιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για το νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ τόνισε πως «διασφαλίζεται ότι το ρωσικό κράτος και οι ελίτ του δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις» και συμπλήρωσε ότι «θα σταματήσουμε την ομάδα που βρίσκεται κοντά στον Πούτιν και τους αρχιτέκτονες του πολέμου του από το να χρησιμοποιούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να μεγαλώσουν και να μεταφέρουν τον πλούτο τους».

Το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε νέες οδηγίες, ζητώντας από  τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων, που εδρεύουν στη χώρα, να σταματήσουν τις συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων, όπως αναφέρει το Reuters.  

Εν συνεχεία, η Ιαπωνία ζήτησε από τα ανταλλακτήρια crypto να μην πραγματοποιούν συναλλαγές με, υπό κυρώσεις, ρωσικά assets.

Όσον αφορά την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων θεωρείται ότι η ΕΕ θα αναγκάσει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τις εταιρείες έκδοσή τους να μην προβαίνουν σε συναλλαγές με Ρώσους.

Η αποτελεσματικότητα τέτοιων ενεργειών είναι αμφίβολη, αφού οι συναλλαγές που γίνονται εκτός των ανταλλακτηρίων είναι απίθανο να εντοπισθούν. Αξίζει να αναφερθεί πως τα μεγάλα ανταλλακτήρια, όπως το Binance και το FTX, δεν έχουν κάποια κεντρικά γραφεία και αυτό επιτρέπει να διαφεύγουν από ρυθμιστικούς κανόνες, ενώ το πρώτο  ήταν απρόθυμο να μπλοκάρει τις συναλλαγές Ρώσων πελατών του, όμως είχε τονίσει πως θα συμμορφωθεί αν υπάρξει συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη.

Οι παραπάνω ενέργειες δείχνουν πως η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα crypto, ώστε να ξεγλιστρήσει από τις κυρώσεις. Όπως αναφέρουν στο Nikkei Asia, πληροφορίες από αξιωματούχο της ρωσικής κεντρικής τράπεζας, τα κρυπτονομίσματα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο, αποκαλύπτοντας πως πλούσιοι Ρώσοι που είχαν καταθέσεις στην Κύπρο το 2013 τις μετέτρεψαν σε bitcoin, όταν η Λευκωσία είχε επιβάλει capital controls και «κούρεμα» των καταθέσεων. «Αυτή ήταν μία από τις πρώτες σημαντικές περιπτώσεις που τα crypto χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα χρήματος. Η Δύση φοβάται ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν ήδη την ίδια μέθοδο», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες crypto