Αγορές

«Καίνε» τους short στο χρηματιστήριο


Το νέο μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών συνεχίζεται, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ανοδική τροχιά – και τα επιθετικά χαρτοφυλάκια του short selling σε μεγάλες απώλειες.

Η προσπάθεια αυτών των funds  να κλείσουν ή να μετακυλήσουν ανοιχτές θέσεις ενόψει της αυριανής λήξης των Παραγώγων, δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική στην αγορά, διευρύνοντας τα περιθώρια ανόδου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην αυριανή συνεδρίαση και στο κλείσιμο των Παραγώγων (στις 2 μμ), που θα αποτελέσει καθοριστική παράμετρο και χρονικό ορόσημο για την πορεία του ΧΑ. Περιορισμένη θα είναι η επίδραση από τις αλλαγές στον δείκτη FTSE Emerging Europe - από τον οποίο διαγράφεται η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Αναμένεται αυξημένη μεταβλητότητα, ενώ ανοιχτό στοίχημα αποτελεί  η συνέχεια.  Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση των χαρτοφυλακίων που «κάηκαν» από τη μεγάλη άνοδο των του προηγούμενου μήνα και των τελευταίων ημερών, διατηρώντας ανοιχτές θέσεις short.

Προς το παρόν φαίνεται ότι η αγορά αντιπαρήλθε τους προβληματισμούς για τις εκκρεμότητες με τον νόμο Κατσέλη, τα σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων και τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης. Ακόμη και η έκθεση του ΔΝΤ που επιμένει ότι οι τράπεζες θα χρειασθούν κεφάλαια, δεν είχε ουσιαστική επίδραση.

 Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρές απώλειες σε κλίμα επιφυλακτικότητας και με υποτονική συναλλακτική κίνηση. Μετά τις 12:00  ξεκίνησε η ανοδική κίνηση, που επιταχύνθηκε σταδιακά καθώς  οι έχοντες ανοιχτές θέσεις short «έτρεχαν» να τις καλύψουν.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +1,88% στις 723,52 μονάδες και τερμάτισε με κέρδη 1,37%, στις 719,90 προσεγγίζοντας την περιοχή όπου είχε «σκοντάψει στην προηγούμενη ανοδική κίνηση.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 1,17%, κλείνοντας στις 1.873,90 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποίησε ένα ακόμη άλμα +3,60%, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε +4,74%.

Επικεφαλής της κούρσας η Εθνική (+5,2%). Ακολούθησαν Alpha +4,8%, Attica +2,7%, Τρ. Ελλάδος +1,9%, Πειραιώς +1,6%, Eurobank +1,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΧΑΕ +3%, ΟΤΕ +2,7%, Βιοχάλκο και Aegean +2,5%, Grivalia +2,2%, Lamda +1,6%.

Μόνο τρεις μετοχές έκλεισαν στο κόκκινο: Motor Oil -2,5%, Jumbo -1,1%, Γουρλής -0,2%.

 Στα mid caps πρωταγωνίστησε η MIG με +9,5% και μεγάλο όγκο συναλλαγών. Κέκροψ +2,9%, Νηρέας +2%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα