Μετά τη συνάντηση των Θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ τα πράγματα για τις φαρμακευτικές και τα καινοτόμα φάρμακα δεν φαίνονται ιδιαιτέρως ευοίωνα.
Πρωτίστως, σύμφωνα με πηγές της φαρμακοβιομηχανίας αποφασίστηκε για την αποζημίωση των νέων φαρμάκων, θα πρέπει υποχρεωτικά να κυκλοφορούν εμπορικά minimum σε 9 χώρες, εκ των οποίων οι 3 πρέπει να διαθέτουν αξιολόγηση HTA (Σύστημα Αξιολόγησης Τεχνολογίας). Η απόφαση αυτή θα πάει για ΦΕΚ άμεσα.
Επιπροσθέτως, αύριο ξεκινάει η Επιτροπή Θετικής Λίστας και κατά τις 25 Μαΐου αναμένεται η δημοσίευση και αποζημίωση.
Πάρθηκε επίσης, απόφαση από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τα φάρμακα για τη Χρόνια Μυελογενή Λευχαιμία (ΧΜΛ) να μπαίνουν στην διαπραγμάτευση καθώς και τα φάρμακα που αφορούν την Πολλαπλή Σκλήρυνση ακόμα και τα χορηγούμενα από του στόματος, όπως έγινε με την Ηπατίτιδα, έτσι ώστε να παίρνει το κράτος την καλύτερη δυνατή τιμή.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να μπει σε εφαρμογή η «φόρμουλα Μπερσίμη» δηλαδή το πολυώνυμο βάσει του οποίου θα καταργηθούν όλα τα άλλα rebate και θα υπάρχει ένα και μόνο που θα λογαριάζει όσο ανεβαίνει ο τζίρος του προϊόντος και έτσι θα αυξάνεται το rebate οπότε η υπέρβαση το clawback θα είναι λιγότερα.
Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς με αυτό τον τρόπο ευνοούνται τα χαμηλού τζίρου φάρμακα.
Τέλος, αποφασίστηκε να ισχύσει κανονικά το -25% στα νέα προϊόντα γεγονός που θα επιφέρει την καθυστέρηση των νέων καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα ή στη χειρότερη περίπτωση αν αποφασίσει η εταιρεία ότι είναι ασύμφορα δεν θα έρθουν ποτέ στη χώρα μας. Με λίγα λόγια η ελληνική αγορά κινδυνεύει να μείνει χωρίς νέα προϊόντα και οι ασθενείς χωρίς νέες θεραπείες.
Ανθή Αγγελοπούλου