Αγορές

"Κάλμα" στα χρηματιστήρια, βυθίζονται τα ομόλογα


"Μούδιασμα" και επιφυλακτικότητα επικρατούν στα χρηματιστήρια, εν αναμονή αποφάσεων της Fed  και της ΕΚΤ για νέες αυξήσεις επιτοκίων , οι οποίες προεξοφλούνται ήδη στις αγορές ομολόγων με μεγάλη πτώση τιμών/άνοδο αποδόσεων.

Εικόνα σταθεροποίησης στο ΧΑ, μετά από τρεις συνεδριάσεις με μικρά κέρδη. Με εναλλαγές προσήμων κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες και τερμάτισαν με οριακή θετική μεταβολή, σε συνθήκες απόλυτης συναλλακτικής άπνοιας. Σε καλύτερη θέση οι τραπεζικές μετοχές, παρά τον προβληματισμό για το βάρος που θα επωμισθούν με τη λήψη μέτρων προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, τις αυξήσεις επιτοκίων καταθέσεων και τη μείωση χρεώσεων για παρεχόμενες υπηρεσίες.

 Ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών και ο χαμηλός τζίρος (μόλις 42 εκατ. ευρώ) υποδηλώνουν ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, έχοντας κλείσει τα ετήσια βιβλία τους, ή αναμένοντας σαφέστερες ενδείξεις για τη δυναμική και την κατεύθυνση της αγοράς.

Ανάλογη είναι η εικόνα στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street. Οριακή άνοδος στη Φρανκφούρτη (DAX +0,60%), χωρίς ουσιώδη μεταβολή οι βασικοί δείκτες σε Λονδίνο και Παρίσι.(CAC40 +0,2%), κατά 0,20% υποχωρεί αυτή την ώρα ο Dow Jones.

Δραματική "βουτιά" σημειώνουν οι τιμές των κρατικών χρεογράφων της Ευρωζώνης και οι αποδόσεις τους εκτινάσσονται στα ύψη. Κατά 17,5 μονάδες βάσης ανέβηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, που διαμορφώθηκε σε 3,98%. Κατά 11-13 μβ ανεβαίνουν οι αποδόσεις του Γερμανικού, του γαλλικού, του ολλανδικού κλπ.

 Θετική εξέλιξη η σταθεροποίηση των τιμών φυσικού αερίου (+0,6% στα 139,7 ευρώ) και του μπρεντ κάτω από τα 80 δολάρια (αυτή την ώρα στα 76,8 δολάρια το βαρέλι).

Μετοχές και δείκτες

Οσον αφορά το ΧΑ, χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ως θετική ένδειξη την επαναβεβαίωση της στήριξης στις 900 μονάδες και την κίνηση του Γενικού Δείκτη προς την επόμενη αντίσταση στις 925 μονάδες. Στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν η αγορά διαθέτει ακόμη τη δύναμη γι αυτή την ανοδική κίνηση.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915,99 μονάδες, με οριακή μεταβολή +0,06%, έχοντας σημειώσει ενδοσυνεδριακό υψηλό +0,34% στις  918,55 μονάδες.

Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης κέρδισε επίσης 0,06% τερματίζοντας στις 2.219,87 μονάδες. Ανοδο 0,54% σημείωσε ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,17% και έκλεισε με κέρση 0,52%  Πειραιώς +1,1%, Eurobank +1%, Εθνική +0,8%, Τρ. Ελλάδος +0,3%. Στο κόκκινο  Alpha -0,6%,  Attica Bank -0,2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΕλβάλΧαλκόρ με +3,6%. Ακολούθησε η μητρική της Βιοχάλκο με +1,4%. Στις επόμενες θέσεις ΤΕΝΕΡΓΑ +1%, Quest +0,8%, Τιτάν+0,7%, ΔΕΗ  και ΟΠΑΠ +0,5%.

Απώλειες υπέστησαν οι Σαράντης -2,2%, ΟΤΕ και Jumbo -1%, ΕΥΔΑΠ -0,7%, Jumbo -1,2%, Motor OIl και ΕΛΠΕ -0,6%.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ΕΥΑΘ +4%, ΕΧΑΕ +2,5%, Autohellas +2%,  Ολυμπιακή Τεχνική και Παπουτσάνης +1,8%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα