Διεθνή

Καναδός δισεκατομμυριούχος κατηγορείται για δεκάδες βιασμούς - Θα εκδοθεί στις ΗΠΑ


Ο Καναδός δισεκατομμυριούχος και πάλαι ποτέ μεγιστάνας της μόδας Πίτερ Νάιγκαρντ, που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε βάρος δεκάδων γυναικών, μεταξύ αυτών και ανήλικες, αποδέχθηκε να εκδοθεί προς τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο του Καναδά.

Στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2020, ο μεγιστάνας της μόδας, ηλικίας 80 ετών, παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί ενώπιον ενός δικαστηρίου στη Μανιτόμπα, στο Γουίνιπεγκ, στον κεντρικό Καναδά.

Ο εισαγγελέας Σκοτ Φάρλινγκερ εξήγησε πως ο Πίτερ Νάιγκαρντ, ο οποίος παρακολούθησε τη σύντομη αυτή ακροαματική διαδικασία μέσω βιντεοδιάσκεψης από τη φυλακή του, αποδέχθηκε την έκδοσή του.

«Η διαδικασία μπορεί τώρα να προχωρήσει, προκειμένου να δικαστεί στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπράιαν Γκρίνσπαν, ένας εκ των δικηγόρων του.

«Θα έχει τώρα τη δυνατότητα να παρουσιάσει την υπερασπιστική γραμμή του και να αμφισβητήσει την ακρίβεια των αποδείξεων που κατατέθηκαν σε βάρος του», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας πως ο Νάιγκαρντ συνεχίζει να υποστηρίζει πως «είναι αθώος».

Ο επιχειρηματίας δεν θα μεταφερθεί αμέσως στις ΗΠΑ, καθώς απαιτείται η έγκριση του υπουργού Δικαιοσύνης του Καναδά για την έκδοση, προκειμένου αυτή να εκτελεστεί.

Ο Νάιγκαρντ βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα με εννέα κατηγορίες, μεταξύ αυτών εκβίαση και σωματεμπορία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με δεκάδες θύματα.

Τα εγκλήματα που του καταλογίζουν διαπράχθηκαν το διάστημα 1990-2020. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κατηγορούμενος και οι φερόμενοι συνεργοί του, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον όμιλό του, «έκαναν χρήση βίας, απάτης και εξαναγκασμού προκειμένου να πετύχουν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες και ανήλικες», διευκρινίζεται στο κατηγορητήριο.

Το πρωί, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε επιπλέον πως εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πίτερ Νάιγκαρντ για έξι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και τρεις για παράνομη κατακράτηση, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου. Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν το διάστημα 1986-2006.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις