MEDSin

Κάντε Χριστούγεννα με ένα λαμπερό χαμόγελο


Το χαμόγελο είναι συνέπεια της καλής ψυχολογίας μας. Με ένα όμορφο χαμόγελο αισθανόμαστε καλύτερα. Για να το αποκτήσουμε δεν χρειάζεται ούτε πολύς χρόνος ούτε πολύ χρήμα. Με τη βοήθεια των νέων και ανώδυνων τεχνικών ακόμα και μέσα σε ένα ραντεβού μπορούμε να έχουμε ένα λαμπερό χαμόγελο και να λάμψουμε αυτές τις γιορτές.

 

Όπως επισημαίνει η κα Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική, οι αιτίες που προκαλούν δυσχρωμίες μπορεί με ενημέρωση και πρόληψη του ασθενούς να αποφευχθούν. Ακόμη και αν οι δυσχρωμίες είναι μόνιμες, ο οδοντίατρος έχει την δυνατότητα με συντηρητικές μεθόδους γρήγορες και άμεσες να αλλάζει επί το λευκότερο το χρώμα των δοντιών με μόνιμο αποτέλεσμα.

 

Όπως λέει η γιατρός, με τις νέες τεχνικές έχουν τη δυνατότητα να κάνουμε αναβάθμιση του χρώματος των δοντιών μας κατά τον καθαρισμό  με ταυτόχρονη αφαίρεση χρωστικών η οποία μπορεί να επιτευχθεί σε 1 μόνο ραντεβού. Αν θέλουμε μόνιμη αλλαγή του χρώματος  και της αρχιτεκτονικής των δοντιών αυτό μπορεί να γίνει με όψεις ρητίνης – lifting δοντιών. Θα χρειαστεί και πάλι 1 ραντεβού στο γιατρό μας και το αποτέλεσμα θα είναι μόνιμο.

 

Αν έχουμε αραιά δόντια μπορούμε να τα ενώσουμε, αν είναι μικρά να τα μεγαλώσουμε και αν είναι δίχρωμα ή απονευρωμένα να τα επαναφέρουμε στο αρχικό τους χρώμα.

Επίσης σημαντικές αλλαγές γίνονται σε πρόσθια δόντια με  σφραγίσματα και αλλαγή χρώματος των δοντιών.

 

 Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις του λευκού, όπως σημειώνει η κα Κωστομοίρη αρκεί να επιλέξουμε το καταλληλότερο χρώμα  σε σχέση με το κάθε  πρόσωπο ξεχωριστά.

 

Αναβάθμιση μπορούμε σύμφωνα με τη γιατρό να κάνουμε ακόμα και σε στραβά δόντια όταν έχουμε αποκλείσει την κατεξοχήν ενδεικνυόμενη θεραπεία, τα σιδεράκια, ή σε δόντια νεογιλά (παιδικά) με καλή στήριξη  στους ενήλικες και σε δόντια με αποτριβές που έχει μειωθεί το μέγεθος των δοντιών καθώς και σπασίματα.  

 

Όταν δεν μας ικανοποιεί το αποτέλεσμα της  λεύκανσης, που έχουμε ήδη κάνει τότε πολύ απλά μπορούμε να το διορθώσουμε.

 

Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η διόρθωση σύγκλεισης της επάνω με την κάτω γνάθο.

 

Η μη μόνιμη αναβάθμιση του χρώματος των δοντιών με λεύκανση γίνεται με laser σε 1 μόνο ραντεβού στον οδοντίατρο. Ωστόσο μπορεί να γίνει και η λεύκανση με μασελάκια στο σπίτι. 

Όσον αφορά τα απονευρωμένα δόντια, τοποθετεί ο οδοντίατρος μέσα στο δόντι (μυλικό θάλαμο) υλικό λευκαντικό και με το φως ή το laser σε μία επίσκεψη λευκαίνει το δόντι ή  αφήνει εάν χρειασθεί το υλικό για κάποιες μέρες στο δόντι μέχρι να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Συνήθως με τις λευκάνσεις  είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα των δοντιών 5-7 τόνους. Η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί 1 φορά τον χρόνο πάντα υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου.

 

Μεταβατικές εργασίες από το 1ο ραντεβού σαν τις τελικές αποκαταστάσεις όταν λείπουν δόντια.

 

Οι μεταβατικές εργασίες είναι δόντια με σχήμα και εμφάνιση σαν τα κανονικά δόντια που αντικαθιστούν κακότεχνες προσθετικές εργασίες ή αποκαθιστούν σε 1η φάση ελλείψεις δοντιών ή δόντια που πρέπει να αποκατασταθούν με προσθετικές εργασίες.

 «Από το 1ο ραντεβού  μπορεί  να  ολοκληρωθεί  το χαμόγελο του ασθενή  με  τις μεταβατικές εργασίες, έτσι ώστε ο ασθενής να αισθάνεται την ασφάλεια για την αποκατάσταση του στόματός του γνωρίζοντας πως θα είναι πριν να τελειώσει καθώς και πώς θα είναι οι τελικές προσθετικές αποκαταστάσεις», καταλήγει η κα Κωστομοίρη. 

 

Εάν είστε από τους τυχερούς που  κληρονόμησαν τα λευκά δόντια, το μόνο που έχετε να ανησυχείτε, είναι πως θα διατηρήσετε το χρώμα τους. 

 

Οι διατροφικές συνήθειες όπως  κάπνισμα, καφές, κόκκινο κρασί, τσάι, χρήση ορισμένων φαρμάκων ή βιταμινών, τροφές με έντονο χρώμα όπως παντζάρια κλπ επιδρούν στο χρώμα των δοντιών και σταδιακά το αλλάζουν, μας επισημαίνει η κα Κωστομοίρη. 

 

Για να διατηρήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα λευκά δόντια μας απαιτείται:

Καθημερινό βούρτσισμα –νήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ιδιαίτερα  ο καφές  το τσάι και το κάπνισμα απαιτούν επιμελή στοματική υγιεινή διότι γίνεται συσσώρευση των χρωστικών.  Ο espresso  έχει την τάση να κάνει μια λεπτή μεμβράνη στα δόντια.

Κάθε 6 μήνες καθαρισμό, με αφαίρεση χρωστικών και γυάλισμα 

Χρήση σωστής  οδοντόπαστας  - οδοντόβουρτσας . Είναι σημαντικό η οδοντόβουρτσα να αλλάζεται  στα πρώτα σημάδια φθοράς των τριχών της , περίπου κάθε 1 – 2 μήνες.

Είναι λάθος και καταστρέφει τα δόντια η χρήση σόδας ή αλατιού κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.

Πρέπει να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας ποια στοματικά διαλύματα δεν κάνουν χρώση.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις