Πολιτική

«Καρφιά» Λαγκάρντ στον Σόιμπλε!


Αξιώνει σοβαρή ελάφρυνση χρέους, προειδοποιεί ότι δεν θα μπει αλλιώς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Λογικός στόχος το 1,5% για το πλεόνασμα, «όχι» σε «παράλογες» προβλέψεις.

Στην κατεύθυνση μιας μεγάλης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους «δείχνει» η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ημέρες πριν αρχίσει, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δανειστών για τα πλεονάσματα και το χρέος.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από την "Figaro", την "El Pais" και την "Le Soir", που εκπροσώπησαν την ένωση των κορυφαίων ευρωπαϊκών εφημερίδων (Leading European Newspapers Association), η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς «παράλογη» την απαίτηση της γερμανικής πλευράς να δεσμευθεί η Ελλάδα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια και ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο εξακολουθεί να εκτιμά ότι ο ρεαλιστικός στόχος είναι 1,5%.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει σημειωθεί πρόοδος στη γεφύρωση των διαφορών Ευρώπης - ΔΝΤ για το μεσοπρόθεσμο στόχο για το πλεόνασμα, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι για το βραχυπρόθεσμο, όπως και για το μεσοπρόθεσμο στόχο, ο οποίος θα καθορίσει και την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους, οι δύο πλευρές «πρέπει να συγκλίνουν όσο περισσότερο γίνεται».

Για να χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ ένα νέο πρόγραμμα, όπως επιμένει η Γερμανία ότι θα πρέπει να γίνει, η κ. Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι «η συμμετοχή του Ταμείου -αν υπάρξει- θα βασισθεί τόσο στο δημοσιονομικό μονοπάτι, όσο και στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που το ίδιο το ΔΝΤ θα κάνει».

Παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους ότι το Ταμείο, μετά και τη συμφωνία για νέα μέτρα από την Ελλάδα, με στόχο εξοικονόμησης 2% του ΑΕΠ τη διετία 2019-2020, θα άλλαζε και τις εκτιμήσεις του για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο, ώστε να συγκλίνει προς το 3,5% που θέλει η Γερμανία, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι «ένα πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ είναι λογικό, με δεδομένα τα όσα έχει περάσει η οικονομία και τις δυνατότητες των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις».

Στέλνοντας ένα αρκετά σαφές μήνυμα στο Βερολίνο, μάλιστα, προσθέτει ότι «αν οι Ευρωπαίοι κρίνουν διαφορετικά, τότε θα χρειασθεί να λάβουμε υπόψη τις απόψεις τους. Αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε παράλογες προβλέψεις ή να οικοδομήσουμε ένα αβάσιμο μακροοικονομικό πλαίσιο».

"Βιώσιμο χρέος με κανόνες ΔΝΤ"

Στο κρίσιμο ερώτημα «χωρίς μια προκαταβολική αναδιάρθρωση του χρέους, το Ταμείο δεν θα πάρει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα»;, η κ. Λαγκάρντ απαντά ότι «εάν το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο με βάση τους κανόνες του ΔΝΤ και στη βάση λογικών παραμέτρων, δεν θα συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα».

Απαντώντας σε ερώτηση για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά έχει φθάσει πολύ κοντά στην κάλυψη των δικών της υποχρεώσεων, ενώ έχουν να κάνουν ακόμη πολλά οι Ευρωπαίοι δανειστές, ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους.

Υπήρξε καθυστέρηση, αναφέρει η γενική διευθύντρια του Ταμείου, «επειδή θέλουμε το πρόγραμμα να στηρίζεται σε δύο πόδια. Χρειαζόμαστε στιβαρές μεταρρυθμίσεις και είμαστε πολύ κοντά σε αυτές. Η ομάδα μας επιστρέφει στην Ελλάδα για να διαπραγματευθεί, να ρυθμίσει λεπτομέρειες και να βάλει τα πράγματα σε χαρτί, με τρόπο ώστε να υπάρχει μια δεσμευτική συμφωνία για όλους. Χρειαζόμαστε, όμως, και χρέος που θα είναι βιώσιμο. Και για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί μια αναδιάρθρωση. Δεν έχουμε φθάσει ακόμη σε αυτό το σημείο και η συζήτηση για αυτό το θέμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις